'Niet aanvaardbaar als Vandoorne niet naar F1 kan'
Foto: Twitter - McLaren
Volgens Sébastien Philippe zou het een ramp zijn, zelfs compleet oneerlijk, indien onze landgenoot Stoffel Vandoorne komend jaar geen racezitje in de Formule 1 weet te bemachtigen.

Anderhalve week geleden was er plots hoop voor Vandoorne. Zijn kansen op een racezitje in de Formule 1 volgend seizoen leken te stijgen. Er waren immers sterke geruchten dat Jenson Button in Japan zijn afscheid van de Formule 1 zou aankondigen. Dat zou betekend hebben dat er bij McLaren-Honda een racezitje voor 2016 zou vrijkomen, net het team waarbij Stoffel Vandoorne in het opleidingsprogramma zit en waarvan hij de steun dus geniet. Het tegenovergesteld bleek echter waar. McLaren-Honda bevestigde deze week immers dat Jenson Button ook volgend jaar voor de renstal zal rijden en dus samen met Fernando Alonso het rijdersduo zal blijven vormen.

Slecht nieuws voor Vandoorne, die door zijn goede prestaties in de opstapklassen richting de F1 echt wel een racezitje in de Formule 1 verdient. Tijdens zijn eerste seizoen in de GP2 werd Vandoorne vice-kampioen en dit seizoen domineert hij het GP2-kampioenschap op een manier die nog nooit gezien is. Het zou dan ook jammer zijn indien Vandoorne volgend jaar niet op de startgrid van de Formule 1 zou staan. Dat vindt ook Sébastien Philippe, de teammanager van ART, het team waarvoor Vandoorne in de GP2 rijdt.

'Ik ben hier niet om te analyseren wat ze (McLaren, red.) wel en niet moeten doen. Het enige dat ik kan zeggen is dat het een enorme ramp zou zijn als Stoffel volgend jaar niet in de Formule 1 actief is, nadat hij het zo geweldig heeft gedaan in de opstapklasses', zegt Philippe tegenover GPUpdate. 'Als hij niet naar de Formule 1 kan, dan is er iets mis. Om eerlijk te zijn zou dat een ramp zijn en ook oneerlijk. We weten hoe moeilijk het is en op dit moment sluiten steeds meer deuren. Ik zal heel teleurgesteld zijn als hij niet naar de Formule 1 gaat. Maar zolang er een kans is, moeten we optimistisch blijven. Ik wens hem het allerbeste.'

Vandoorne staat momenteel met een ruime voorsprong van 108 punten aan de leiding in het GP2-kampioenschap. Op de tweede plaats staat Alexander Rossi. De Amerikaan maakt met nog amper drie raceweekends te gaan eigenlijk alleen op papier nog kans op de titel. Pijnlijk is echter wel dat Rossi nu al in de Formule 1 mag uitkomen. Rossi tekende bij het Manor F1 team een overeenkomst om op twee races na alle overige raceweekends voor Manor af te werken, dit als vervanger voor Roberto Merhi.

'Dit jaar heeft Stoffel het kampioenschap vernietigd. Hij had het zelf niet beter kunnen doen en het zou niet aanvaardbaar zijn als hij niet in de hoogste klasse terecht komt,' besluit de teammanager van ART.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: