N-VA: 'Minister Vanhengel wil Anderlecht onder druk zetten'
Foto: rr
Als er geen oplossing gevonden wordt voor het Eurostadion ligt er geen plan B op tafel. Het Koning Boudewijnstadion voldoet ook niet aan de UEFA-normen, waardoor de Rode Duivels niet over stadion beschikken en we ook het EK Voetbal in 2020 (Euro 2020) niet mee zullen kunnen organiseren. Dat heeft Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) vrijdag in het Brussels parlement gezegd. Volgens Brussels parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA ) gaat Vanhengel daarmee uit de bocht, en wil hij Anderlecht zo onder druk zetten.

Anderlecht legde onlangs een bom onder het Eurostadion-dossier. De eersteklasser kon zich naar eigen zeggen niet vinden in de huidige plannen voor het nieuwe voetbalstadion op parking C van de Heizelvlakte. Aangezien de aanwezigheid van Anderlecht nodig is om het project rendabel te maken, dreigt het project op losse schroeven te komen.

Brussels minister Vanhengel kreeg vrijdag in het Brussels parlement een pakket vragen over het dossier. De Open Vld-minister bevestigde dat de aanwezigheid van een ‘home-club’ nodig is voor de rendabiliteit van het project. Anderlecht werd als partner nauw betrokken bij de uitwerking van het project en er werden afspraken gemaakt met bouwpromotor Ghelamco/BAM. Het ‘laconieke communiqué’ van Anderlecht kwam volgens Vanhengel dan ook als ‘een donderslag bij heldere hemel’.

Volgens Vanhengel kunnen de moeilijkheden nog overwonnen worden. Maar als er geen oplossing uit de bus komt, komt het ‘hele project op de helling te staan’. ‘Het is uitgesloten om een bijkomende bijdrage te vragen van de betrokken overheden... In de renovatie van het Koning Boudewijnstadion is de privé-sector niet geïnteresseerd en het kan niet betaald worden door de overheid. Er is ook geen plan B voor de Rode Duivels die nog tot 2017 in het stadion kunnen spelen en ook niet voor Euro 2020’, aldus Vanhengel.

N-VA: 'De bocht is ingezet'

Brussels parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) reageerde in een persbericht tevreden: 'Eerst en vooral juich ik toe dat de minister voor de eerste keer toegeeft dat de renovatie van het Koning Boudewijnstadion technisch mogelijk is. Dat werd tot op heden steeds ontkend. Deze bocht is duidelijk ingezet.'

'Het grootste probleem voor een renovatie van het Koning Boudewijnstadion blijkt voor de minister echter de financiering te zijn.  Maar indien het Eurostadion er niet komt, zitten we in heel nieuwe situatie. RSC Anderlecht blijft dan wellicht spelen in haar vertrouwd stadion waarvan de capaciteit wordt uitgebreid en waarvoor ze deze zomer een vergunning heeft gekregen.'

'Een renovatie van het Koning Boudewijnstadion met een capaciteit van ongeveer 40.000 zitjes kost ruw geschat €75 miljoen. Wie zegt dat er geen privé partners bereid zijn te investeren in dat stadion als ze het ook mogen exploiteren (Memorial, evenementen, voetbalwedstrijden van de nationale voetbalbond …)? Is er op dat vlak al een oproep gedaan tot de privésector? Ik denk het niet. Waarom zou de stad Brussel trouwens de inspanning die ze vandaag doet voor het Koning Boudewijnstadion (ongeveer €2 miljoen per jaar) niet kunnen voortzetten? Bovendien als er geen Eurostadion komt is er ook  geen nood aan een ondergrondse parking van €80 miljoen. Waarom kunnen die fondsen niet (gedeeltelijk) aangewend worden voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion?', aldus Van den Driessche.

Volgens  Van den Driessche besluit minister Vanhengel veel te snel dat de renovatie niet kan worden gefinancierd. 'De minister gaat hier duidelijk tekort door de bocht. Of gebeurt dat misschien met het doel  RSC Anderlecht onder druk te zetten om haar een nieuw bocht te laten maken?', besluit hij.