Verpleegster bekent moordpogingen net voor test met leugendetector
Foto: Foto Kurt

De 32-jarige ex-verpleegster van een rusthuis in het West-Vlaamse Lichtervelde die verdacht wordt van twee pogingen tot gifmoord, heeft vlak voor een test met de leugendetector bekend. Volgens haar advocate Mélanie Sevenant werd Tanja R. bij het eerste slachtoffer inderdaad geleid door een stem in haar hoofd. De raadkamer heeft haar aanhouding met een maand verlengd.

Op 22 juni 2013 werd Georges Deschepper (88) plots ziek in rusthuis ‘t Hof in Lichtervelde. De man uit Izegem lag een week in coma en overleed enkele maanden later. In januari 2015 werd in hetzelfde woon- en zorgcentrum ook een 88-jarige dementerende patiënte plots heel ziek. In beide gevallen hadden de slachtoffers een grote dosis insuline toegediend gekregen.

Al het personeel van ‘t Hof werd op de rooster gelegd. Tanja R. kwam in het vizier van de speurders, maar bleef ontkennen. Toen ze woensdagochtend naar Brussel moest voor een test met de leugendetector ging de verdachte toch door de knieën. ‘Ze heeft inderdaad bekend voor die test met de leugendetector. Ze is dan ook onmiddellijk opnieuw verhoord’, aldus haar advocate Mélanie Sevenant vrijdag.

Laten leiden door stem in het hoofd

De verdediging bevestigt ook dat R. zich liet leiden door een stem in haar hoofd. ‘Bij die man was dat inderdaad zo. Mijn cliënt heeft die stem wel nog een tijdje genegeerd. Het vrouwelijk slachtoffer vroeg in haar heldere momenten zelf om te sterven. In haar hoofd heeft mijn cliënte die feiten gepleegd puur om die mensen te helpen.’

De raadkamer besliste vrijdagochtend dat de verpleegster een maand langer aangehouden blijft. Op de zitting van de raadkamer drong meester Sevenant niet aan op de vrijlating van haar cliënte. In deze fase van het onderzoek wil de verdediging wachten op het psychiatrisch rapport. Naar eigen zeggen zou Tanja R. vroeger nooit behandeld zijn voor eventuele psychische problemen.