BLIKOPENER. Waarom de regering een koude douche kreeg, wat de Vlamingen écht denken over de vluchtelingencrisis en hoe kinderen voor status zorgen
Foto: rr
Deze artikels van de voorbije week mocht u eigenlijk niet missen. Door Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard.

In enkele dagen tijd is het spel in Syrië helemaal veranderd. Het werk van Vladimir Poetin. De burgeroorlog evolueert er nu onrustwekkend snel naar een groot regionaal conflict en vervolgens een geopolitieke confrontatie. Twee artikels die de scène goed in kaart brengen.

Volgende week zit de regering-Michel één jaar in het zadel. De Wetstraatredactie dook in de cijfers en presenteert de komende dagen de eerste resultaten van centrumrechts. Het allerbelangrijkste cijfer publiceren we vandaag: de werkzaamheidsgraad, of hoeveel Belgen effectief aan het werk zijn. 37.500 minder dan vorig jaar. Het is voor de regering een koude douche.

Al die vrees over stroomtekorten was dus voorbarig. De energieregulator Creg heeft het nog eens goed nagerekend en stelt vast dat we nog met flink wat overschot zaten. Dankzij de strategische reserves mag het komende winter ook vriezen dat het kraakt, met of zonder wind en zon. Wetstraat-journalist Wim Winckelmans bracht dit nieuws in primeur. De weerklank bleef beperkt: het lot van positief nieuws.

Wat denken de mensen nu echt over de vluchtelingencrisis? Het is de cruciale vraag in de opiniestrijd om de ziel van Vlaanderen. Filip Rogiers, reporter voor dS Weekblad, trok eropuit. Zijn ‘beschouwende reportage’ uit het land van de helfies en de gebalde vuisten leest u morgen in dS Weekblad, en hier als preview.

Het meest contra-intuïtieve artikel van de week: een intensief gebruikte iPhone verbruikt jaarlijks twee keer zoveel energie als een koelkast van een gemiddelde omvang. The cloud zit namelijk ergens in het stopcontact en moet gekoeld. Dus neen, digitaal is geen synoniem voor groen.

Wat al het protest van de wereld niet kon verhinderen, doet de lage olieprijs. Nu de olie minder dan 50 dollar per vat opbrengt, is het sop de kool niet meer waard om in het noordpoolgebied te gaan boren naar olie en gas. Gigant Shell investeerde 6,3 miljard in proefboringen maar trekt er nu de stekker uit.

Als u één opiniestuk over Volkswagen leest, laat het dit zijn: al jaren beloven de automobielingenieurs dat wij vrolijk kunnen blijven rijden, almaar sportiever en sneller, en dat zij er wel op zullen toezien dat onze auto’s milieuvriendelijk worden. Smart engineering blijkt sluwe marketing en eigenlijk pervers bedrog, schrijft Kris Peeters, de mobiliteitsexpert, op de opiniepagina’s. De sjoemelsoftware van Volkswagen zal nu snel gereduceerd worden tot een incident, terwijl het een helder symptoom is van ons grondig foute vervoersregime.

Op de proclamaties aan de Universiteit Gent worden tegenwoordig ook de ouders uitgenodigd. Redactrice Veerle Beel stond er voor haar zoon. Veerle onderzoekt de komende zes maanden als correspondente van De Standaard de perfecte opvoeding. Daar in de Leuvense aula merkte ze hoe subtiel het werkt: de rector roemt de ouders om het succes van hun kinderen. Dus dragen ze ook de verantwoordelijkheid voor hun falen. Kinderen zorgen voor status. Wat een druk.

Laat de geschiedenis toch rusten, zeggen de getuigen in twee briljante, onthutsende documentaires die afgelopen week op televisie (NPO2) te zien waren. In het revolutionaire klimaat van 1965-1966 zijn in Indonesië één miljoen vermeende communisten gefolterd en vermoord. Niemand is er ooit voor gestraft, laat staan dat er een nationale loutering kwam. Integendeel, de opdrachtgevers zijn nu rijk en machtig. Ze snoeven over hoe ze folterden en moordden. Filmjournalist Steven De Foer beschrijft hoe de documentairemakers tewerk gingen.