België voert onderzoek naar geronselde zwakbegaafde meisjes
Jo Vandeurzen Foto: Belga

Ook in België worden zwakbegaafde meisjes die in een instelling zitten, in de prostitutie gelokt door zogenaamde 'loverboys'. Dat zegt Stef Janssens van Myria, de onafhankelijke Nationale Rapporteur voor Mensenhandel. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen bevestigt intussen dat naar het fenomeen in België al onderzoek gevoerd wordt.

Vrijdag kwam in Nederland aan het licht dat sinds 2013 minstens 76 meisjes en vrouwen uit instellingen in de prostitutie werden gepraat. Daarop meldde Myria dat hetzelfde ook in België gebeurt.

Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (SP.A) vroeg daarop minister Jo Vandeurzen te laten onderzoeken of het bericht klopt. ‘Ik roep minister Vandeurzen op om deze zaak ernstig te nemen en onmiddellijk in actie te schieten', zei ze. 'Hij moet dan meteen een grondig onderzoek opstarten en ervoor zorgen dat dergelijke praktijken onmogelijk worden. Gebeurt het inderdaad, en zo ja: hoe kan het dat die meisjes zomaar uit een instelling verdwijnen? En hoe gaat de minister dat onmogelijk maken?’

Daarop liet minister Vandeurzen weten dat hij aan Child Focus enige tijd geleden al gevraagd heeft om het fenomeen in kaart te brengen.

'Child Focus onderzoekt hoe groot dat fenomeen is in Vlaanderen, hoe het gerecht optreedt en welke strategieën er bestaan bij de politie, welke expertise er bestaat om slachtoffers te beschermen, en wat voor aanpak we voor dat fenomeen moeten organiseren', aldus Vandeurzen aan VRT. Daarvoor kreeg Child Focus bovendien de nodige expertise en financiële middelen ter beschikking, geeft de minister nog mee.