Bakelants pakte mooie zege in Italië
Foto: BELGA

Jan Bakelants heeft in Italië de prestigieuze wielerwedstrijd Gran Piemonte op zijn naam geschreven. De 29-jarige Belg van AG2R-La Mondiale reed op 4 kilometer van de streep weg uit het peloton en hield stand tot aan de finish. De Italiaan Matteo Trentin (Etixx - Quick Step) won de sprint voor de tweede plaats voor zijn landgenoot Sonny Colbrelli (Bardiani).

Wielrennen op Sportwereld.be

Reeds vrij vroeg in de wedstrijd vormde zich een kopgroep met dertien renners. Dat waren de Fransman Romain Campistrous, de Roemeen Serghei Tvetcov, de Pool Michal Golas, de Amerikaan Larry Warbasse, de Taiwanees Chun Kai Feng, de Nederlander Timo Roosen, de Brit Tao Hart en de Italianen Cesare Benedetti, Giancula Brambilla, Alan Marangoni, Fabio Felline, Marco Coledan en Giacomo Berlato. Deze omvangrijke groep sprokkelde een maximale voorsprong bijeen van 2:15 op het peloton, waarin vooral de renners van Movistar het tempo bepaalden.

Gaandeweg spatte de kopgroep uit elkaar en met nog vijf kilometer voor de boeg smolt alles opnieuw samen. Op vier kilometer van de meet zette Jan Bakelants alles op alles. Hij sloeg een kleine kloof en achter hem werd iets te lang geaarzeld. Het werd meteen de eerste overwinning dit seizoen voor Bakelants, die tevens zijn eerste zege voor AG2R La Mondiale boekte.

Gran Piemonte werd de voorbije twee jaar om wille van economische redenen niet georganiseerd, maar stond dit jaar terug op de kalender. Philippe Gilbert won de race in 2009 en 2010. Ook Nico Mattan, Roger De Vlaeminck en Eddy Merckx staan op de erelijst.

Bakelants: 'Blij dat ik vertrouwen niet beschaam'

'Ik ben blij dat ik het vertrouwen van AG2R La Mondiale in mij niet beschaam', zo verklaarde Bakelants na afloop. 'Ik heb gewonnen op een typisch Belgische dag. Het regende. Normaal heb ik dat graag, maar vandaag iets minder want ik wil zondag een goede Ronde van Lombardije rijden en bij regen verloopt de voorbereiding moeizamer', stelde de 29-jarige. 'Toen ik zeker was dat ik ging finishen, besliste ik ervoor te gaan in plaats van in de groep te blijven. Bij die kleine helling op zeven kilometer van de meet ging ik vol aan. Eens boven had ik een mooi gat geslagen. Ik was sterk genoeg om de groep af te houden.'

'Voor mij was dit seizoen zeker niet slecht, al was het begin moeilijk wegens klierkoorts', vervolgde de renner van AG2R La Mondiale, die zijn eerste zege van het seizoen boekte. 'Eerder dit jaar eindigde ik al drie keer op de tweede plaats. Ik vond het toch jammer dat ik nog niet gewonnen had. AG2R verwacht zeges en goede resultaten van mij. Ik ben blij dat ik hun vertrouwen in mij niet beschaam.'