GAIA: ‘Quick gebruikt kiponvriendelijke mayonaise’
Foto: Photo News

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft vrijdagmiddag actie gevoerd aan de vestiging van Quick aan de Antwerpse De Keyserlei. GAIA pikt het naar eigen zeggen niet dat de hamburgerketen kooi-eieren gebruikt in zijn mayonaise, in plaats van een 'kipvriendelijker' alternatief. De actie was een aanloop naar Werelddierendag zondag. Ook in Brussel en Charleroi werden vrijdag soortgelijke manifestaties gehouden bij Quick-restaurants.

GAIA stelt dat heel wat andere restaurantketens, supermarkten en voedingsmerken zoals McDonald’s, Pizza Hut en Subway eerder al afstapten van het gebruik van kooi-eieren. Die bedrijven gaan op die manier een stap verder dan wat de huidige wetgeving voorschrijft. 'Quick daarentegen blijft weigeren om zijn bevoorradingsbeleid voor eieren te herzien, ondanks het feit dat we daar al vijf jaar op aandringen', zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

'Door te kiezen voor kipvriendelijkere eieren kan Quick nochtans voorkomen dat duizenden legkippen hun hele leven opgesloten zitten in kooien waar de beschikbare ruimte per kip nauwelijks groter is dan één A4’tje.' GAIA wilde met de acties van vrijdag zowel de hamburgerketen zelf als klanten en voorbijgangers sensibiliseren. De dierenrechtenorganisatie ontwierp daarvoor een affiche met een 'Tragic Box' in plaats van de bekende 'Magic Box' van Quick, en daarin een uitgemergelde kooikip. GAIA heeft ook een website waarop alle informatie rond de problematiek - niet alleen in verband met Quick - gebundeld staat en waar sympathisanten een protestmail kunnen versturen: www.boycotcot.be.

Quick zegt vrijdag dat het de acties betreurt en benadrukt dat ze de strijd voor het respect van het dierenwelzijn begrijpt en respecteert. 'Vandaag worden dit soort eieren gebruikt door enkele van onze leveranciers voor het bereiden van sommige sauzen en patisserie. Wij onderstrepen dat het hier om een zeer kleine hoeveelheid van ingrediënten gaat. De groep Quick evenals onze leveranciers respecteren de Europese regelgeving die hieromtrent van kracht is.'