Vlaamse Woonraad vraagt overgangsperiode voor renovatiepremie
Foto: hh

De Vlaamse Woonraad vindt dat er een overgangsperiode moet komen voor de nieuwe renovatiepremie. Dat staat in een advies dat door de Vlaamse regering werd aangevraagd. De regeling zou op 1 november ingaan.

De regering hechtte vrijdag haar principiële goedkeuring aan de nieuwe regeling en mikt nog steeds op een invoering op 1 november.

Het idee om te werken met een belastingvermindering werd afgevoerd omdat het moeilijk in overeenstemming te brengen was met Europese regelgeving. Gezinnen die een laag inkomen hebben of zelfs helemaal geen belastingen betalen, zouden de premie niet of niet helemaal kunnen opstrijken.

Het blijft dus een premie, met een plafond van 10.000 euro. Nieuw is wel dat de uitbetaling wordt verdeeld over twee aanvragen. Tweemaal maximaal 5.000 euro, met minimaal een jaar tussen de eerste en de tweede aanvraag..

De Vlaamse Woonraad, de strategische adviesraad voor het beleidsveld wonen, verkiest een premie boven een belastingaftrek. De raad dringt echter aan op een overgangsregeling voor zij die vóór de inwerkingtreding van de nieuwe regeling al renovatiewerken hebben uitgevoerd. Een gedegen regeling is onontbeerlijk en biedt de garantie op het vooropgestelde behoud van het voordeel, een verwachting die is aangesterkt door de communicatie, vindt de raad.