Aan wie geeft Alexander Wang het stokje door?
Foto: EPA

Alexander Wang toont vrijdagavond zijn laatste collectie voor het modehuis Balenciaga. Verwacht wordt dat we de komende weken te horen zullen krijgen wie hem opvolgt. The New York Times schuift alvast deze drie mogelijke namen naar voren.

Wang beslist deze zomer om zijn driejarig contract bij Balenciaga niet te verlengen. Het Franse modelabel, dat tussen 1997 en 2012 werd geleid door Nicolas Ghesquière, liet vrijwel onmiddellijk weten dat ze voor hun volgende creatief directeur op zoek zouden gaan naar ‘onbekend talent’.

Op een officiële aankondiging is het nog even wachten, maar The New York Times meent te weten welke drie namen in de running zouden zijn. Een eerste piste is de Japanse ontwerpster Chitose Abe. Ze deed ervaring op bij Comme des Garçons en Junya Watanabe alvorens in 1998 haar eigen label Sacai te lanceren.

Ook de Fransman Julien Dossena zou in overweging worden genomen voor de job. Hij is geen onbekende voor het modelabel, waar hij tussen 2008 en 2012 onder Ghesquière werkte, maar na diens vertrek ook andere oorden opzocht. Zo richtte hij in 2013 zijn eigen label Atto op, om kort daarna ook te worden aangeduid als creatief directeur bij Paco Rabanne.

De laatste naam die naar boven komt, is deze van de Franse ontwerpster Bouchra Jarrar, al enkele jaren een vaste waarde op de haute-couturekalender. Ook zij werkte meer dan tien jaar samen met Ghesquière alvorens haar eigen couturelabel op te starten.

Volgens Vogue zijn er ook geruchten dat het collectief achter het jonge label Vetements - gelanceerd door de Georgiër Demna Gvasalia, voormalig student van de Antwerpse Modeacademie - wel eens in aanmerking zou kunnen komen. Net zoals de Franse labels Carven en Courrèges is het tot slot niet uitgesloten dat de positie van creatief directeur een duojob wordt.