Beterschap maar nog geen succes voor Belgen GP judo Tashkent
Lola Mansour Foto: BELGA

Roxane Taeymans en Sandrine Billiet zijn vrijdag allebei uitgeschakeld in de tweede ronde van de Grand Prix judo van het Oezbeekse Tashkent. Lola Mansour, de derde landgenote die vrijdag op de tatami kwam, strandde in haar openingskamp.

Nadat op de openingsdag maar één Belg op vier voorbij de eerste ronde geraakte, trokken op dag twee Billiet (-63 kg), Taeymans en Mansour (beiden -70 kg) de verhouding op naar twee op drie. Dat bleek echter net onvoldoende voor de herkansingen. Het had drie op drie kunnen zijn want het verschil tussen Mansour (World Ranking 52) en Anka Pogacnik (WR 41) bedroeg slechts één strafpunt in het voordeel van de Sloveense.

Roxane Taeymans (WR 36) won haar eerste kamp met yuko van de Amerikaanse Samantha Bleier (WR 76) en hield tot 13 seconden voor het einde stand tegen de Nederlandse Esther Stam (WR 28), die sinds vorig jaar uitkomt voor Georgië. Maar uiteindelijk scoorde Stam een ippon, die haar toeliet om via twee nieuwe zeges in de finale te staan. Taeymans kreeg na het WK in Astana van eind augustus een maand rust en had zo maar één week training achter de rug waardoor ze uiteraard nog niet in topvorm was.

Sandrine Billiet (WR 126) legde een geljkaardig parcours af met winst (ippon) tegen thuiskampster Mukhayyo Ibragimova (WR 167) en verlies (waza-ari) tegen de Oostenrijkse Hilde Drexler (WR 17), die net als Stam de finale zou halen. Eerder op het seizoen was Drexler al goed voor zilver op de Grand Prix van Samsun in Turkije (27/3).

Donderdag al werden Ilse Heylen (-52 kg), Senne Wyns en Adlan Katchikaev (beiden -60 kg) en Jasper Lefevere (-66 kg) al snel uitgeschakeld in Tashkent. Enkel Wyns overleefde zijn eerste kamp.