Britse 15-jarige krijgt levenslang na plannen terreuraanslag
Anzac Day is een belangrijke jaarlijkse herdenkingsdag aan de Eerste Wereldoorlog in Australië en Nieuw-Zeeland (op de foto). Foto: BELGAIMAGE

Een 15-jarige Britse jongen heeft levenslang gekregen voor het plannen van een terroristische aanslag in Australië. Zijn plan was om politieagenten te onthoofden tijdens een Anzac Day-herdenking in Melbourne, waar gesneuvelde militairen worden herdacht. De plannen waren geïnspireerd door de terreurgroep Islamitische Staat.

De 15-jarige Brit - de jongste die ooit schuldig is gevonden aan terrorisme - heeft levenslang gekregen omdat hij tijdens een jaarlijkse herdenkingsmars een agent wilde laten aanrijden en onthoofden. Met het wapen zou hij vervolgens een schietpartij aanrichten om ten slotte zichzelf te doden.

De jongeman verstuurde meer dan 3.000 versleutelde berichten naar een achttienjarige Australische jihadist. De toen 14-jarige Brit gaf aanwijzigingen over de wapens die nodig waren en de kracht die nodig is om iemand te onthoofden.

De aanslag kon verijdeld worden omdat experts de communicatie onderschepten. De Britse en Australische politie namen in totaal vijf jongemannen op die de aanslag, geïnspireerd op de daden van IS, wilden plegen.