Oranje zonder Robben, maar met El Ghazi in cruciale interlands
El Ghazi Foto: Photo News

De Nederlandse bondscoach Danny Blind heeft Anwar El Ghazi voor het eerst opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal. De aanvaller van Ajax, dit seizoen al zeven keer trefzeker in de eredivisie, is mede opgeroepen vanwege de afwezigheid van Arjen Robben. De aanvoerder van het Nederlands elftal is nog altijd geblesseerd.

Nederland speelt de laatste twee duels in de EK-kwalificatie tegen Kazachstan (uit op 10 oktober) en Tsjechië (thuis op 13 oktober). Daarin strijdt Oranje om de derde plaats in de groep, die recht geeft op deelname aan de play-offs voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Oranje kan zich alleen nog maar voor de Europese eindronde kwalificeren als Turkije minimaal drie punten verspeelt in de resterende duels met Tsjechië en IJsland. De ploeg van Blind moet dan zelf wel twee keer winnen.

Ten opzichte van de vorige interlands tegen IJsland en Turkije, die allebei werden verloren, zijn ook Daryl Janmaat, Karim Rekik en Bas Dost nieuw bij de 23-koppige selectie. Voor de geblesseerde PSV-spits Luuk de Jong, Rick Karsdorp, Luciano Narsingh, Joël Veltman en Kenneth Vermeer heeft Blind geen plaats. Zij behoorden wel tot de voorselectie. Daarin ontbraken Bruno Martins Indi en Gregory van der Wiel al. De twee verdedigers lijken de voornaamste slachtoffers te zijn van de dramatische nederlagen tegen IJsland (0-1) en Turkije (3-0), waardoor Oranje de kansen op EK-kwalificatie uit handen gaf.

Oranje start maandag met de voorbereiding op de komende twee interlands.