‘Russische aanvallen voeden extremisme’
Foto: AP
De landen die deelnemen aan de door de VS geleide coalitie tegen terreurgroep IS vragen Rusland te stoppen met de bombardementen in Syrië. Volgens de landen vallen er door de luchtaanvallen burgerdoden en zijn de bombardementen niet gericht op IS zelf. Rusland ontkent die beschuldigingen.

'We drukken onze diepe ongerustheid uit over de Russische militaire actie in Syrië en in het bijzonder de aanvallen door de Russische luchtmacht op Hama, Homs en Idlib', aldus Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Qatar, Saudi-Arabië, Turkije en de VS in een gemeenschappelijke mededeling.

'De militaire acties zorgen voor een verdere escalatie en zullen het extremisme en de radicalisering enkel maar aanwakkeren', aldus de coalitie, die Rusland vraagt om zijn aanvallen tegen rebellengroepen die tegen president Assad vechten te stoppen en in plaats daarvan te focussen op de Islamitische Staat.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kwamen bij de aanvallen van Rusland al 12 jihadisten en 7 burgers om het leven.

Nog intensiever

Rusland gaat ondertussen gewoon door met de aanvallen en bevestigde vrijdag dat het voor de eerste keer luchtaanvallen uitvoerde op het IS-bolwerk Raqqa. De voorzitter van de Russische Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Doema verklaarde bovendien dat de aanvallen op Syrië 'drie tot vier maanden' zullen duren en 'intensiever zullen worden'. Het ministerie van Defensie plaatste ook van deze aanvallen beelden op Youtube.

'Ik denk dat de intensiteit van de aanvallen belangrijk is', aldus Alexej Pouchkov. 'De Amerikaanse coalitie heeft gedurende een jaar gedaan alsof ze IS bombardeerde, maar dat heeft geen resultaten geboekt. Als we dit op een meer efficiënte manier doen, denk ik dat we wel resultaten zullen zien.'

Rusland voert sinds woensdag luchtaanvallen uit boven Syrië. Het land heeft ook enkele grondtroepen ter plaatse gestuurd. Het Witte Huis verklaarde donderdag dat het niet uitsluit dat bij die aanvallen ook oppositiegroepen worden getroffen, die steun krijgen van de VS.

De VS en Rusland voerden deze week nog gesprekken om de onenigheid rond de militaire acties uit te klaren.

Iraakse steun

De Russische acties krijgen wel steun vanuit Irak. De Iraakse eerste minister Haider Al-Abadi liet dinsdag al verstaan dat hij luchtaanvallen op IS op Iraans bodem zou verwelkomen. En de invloedrijke ayatollah Ali al-Sistani zei dat het 'essentieel is dat alle krachten gebundeld worden'.  Vanuit Libanon komen er ondertussen berichten dat Iraanse militairen zich zouden voorbereiden op een mogelijk grondoffensief in Syrië. 

Correctie. Dit artikel werd aangepast op 5 oktober 2015. De Russische acties krijgen steun vanuit Irak, niet Iran. Haider Al-Abadi is de eerste minister van Irak, niet Iran, en Ali al-Sistani is, hoewel van Iraanse afkomst, de belangrijkste sjiitische geestelijke in Irak, niet Iran.