Jambon neemt maatregelen na publicatie gevoelige grondplannen
Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft maatregelen genomen nadat via de krant De Morgen aan het licht was gekomen dat grondplannen van gevoelige plaatsen vrij beschikbaar waren op het internet. Dat heeft hij in het parlement aangekondigd. De maatregelen zijn al in voege.

Jambon kwam in de kamercommissie Binnenlandse Zaken uitleg geven over de stappen die hij heeft heeft gezet nadat duidelijk was geworden dat via de overheidswebsite voor openbare aanbestedingen (e-procurement) verschillende plannen te raadplegen waren die volgens sommigen veiligheidsproblemen kunnen opleveren. Het ging onder meer over gevangenissen en politiekantoren.

Jambon liet de zaak intern en extern onderzoeken. De interne audit heeft geleid tot een aanpassing van de procedures, legde hij uit. Concreet zullen detailplannen niet meer openbaar op de aanbestedingenwebsite staan. Aannemers die willen deelnemen, zullen zich kunnen registreren en krijgen dan pas de plannen te zien. Een externe audit zal pas klaar zijn op 15 oktober.

Daarnaast vroeg de minister ook een analyse van het OCAD (het orgaan dat dreigingsanalyses uitvoert, red.), de politie en het crisiscentrum. Hun rapport stelde volgens Jambon dat de plannen niet van die aard waren dat het dreigingsniveau omhoog moet, maar riep toch op tot enige voorzichtigheid. Jambon erkende dat dat er twee plannen waren waarvan hij vond dat ze beter niet online hadden gestaan.

'Objectief denk ik niet dat er zoveel aan de hand was', zei de minister nog. 'Subjectief is er wel een onveiligheidsgevoel ontstaan. We hebben daar rekening mee gehouden en de procedure aangepast.' Er komt ook een richtlijn voor de overheden die de e-procurementwebsite gebruiken. 'We vragen dat men toch voorzichtig is. En zelf gaan we ook auditeren of er geen dingen instaan die onveiligheid kunnen brengen. En we kunnen ook controleren wie de site consulteert.'

Jambon gaf tot slot nog de krant De Morgen een veeg uit de pan. 'Men had beter eerst contact opgenomen met de minister. Men had er eerst iets moeten proberen aan doen alvorens er drie bladzijden mee te vullen', zei hij. 'We hadden dit kunnen oplossen voor er een onveiligheidsgevoel gecreëerd werd.' Jambon werd naar eigen zeggen ‘s avonds door de krant geïnformeerd dat er de dag erna een artikel zou verschijnen.