Denktank: Merkel ‘topfavoriet’ voor Nobelprijs voor de Vrede
Foto: AFP

‘De manier waarop de Duitse bondskanselier Angela Merkel de migrantencrisis heeft aangepakt, maakt haar de grootste kanshebber op de Nobelprijs voor de Vrede’, dat zegt Kristian Berg Harpviken, directeur van de denktank Peace Research Institute Oslo (PRIO).

De reden waarom Angela Merkel de Nobelprijs voor de Vrede verdient is volgens de denktank duidelijk. ‘Op kritieke momenten heeft ze laten zien over de kwaliteiten van een morele leider te beschikken’, zegt Berg Harpviken.

De Duitse bondskanselier werd in eerste instantie reeds genomineerd voor haar optreden rondom de crisis in Oekraïne. Haar reactie op de migratiecrisis is echter nog meer bewonderenswaardig voor de denktank.

‘Waar anderen de verantwoordelijkheid ontweken, ging Merkel moeilijke discussies niet uit de weg en zocht ze consequent naar een menselijke aanpak.’

Mutti Merkel

Angela Merkel zette de deur voor Syrische vluchtelingen wagenwijd open in augustus. Het zorgde voor een toestroom van migranten, die maar al te graag ingingen op de uitnodiging van ‘Mutti Merkel’.

PRIO-directeur Berg Harpviken doet al jaren voorspellingen over wie de Nobelprijs voor de Vrede gaat winnen. Hoewel de commissie die de prijs uitreikt ook in de Noorse hoofdstad zetelt, zijn er geen officiële banden met de denktank PRIO.

De commissie van de Nobelprijs voor de Vrede maakt volgende week hun beslissing bekend.