Zo word je gefotografeerd tijdens de Parijse modeweek
Foto: AFP

De modeweek in Parijs draait op volle toeren. Het ideale moment voor streetstyle-sterren om een outfit te laten vastleggen die misschien wel op een bekende modeblog of in een magazine verschijnt. Of misschien ook voor u, als u een weekendje Parijs in het vooruitzicht hebt?

Streetstyle-legendes zoals model Hanne Gaby Odiele, blogster Chiara Ferragni of editor Anna Dello Russo moeten geen moeite doen om een lens op hun gericht te krijgen.

Maar hoe ga je als amateur te werk? Een fonkelnieuwe, dure outfit is niet genoeg om een horde fotografen om je heen te krijgen. Er komt een uitgekiende strategie, planning en creativiteit aan te pas. Vijf tips die je kunnen helpen om gefotografeerd te worden in de straten van Parijs.

1. Allereerst: de kledij. Overdrijf niet, maar kies ook niet voor een te minimalistische outfit. Opvallende kleuren en prints doen het altijd goed, hul je in een stuk van volgend seizoen dat nog niet in de winkels hangt of in een unieke vintage creatie. Of nog beter: combineer een mix van next season en vintage. Blijf weg van een stijl die niet bij je persoonlijkheid past, ook al is die trendy.

2. Niet alleen je kledij is belangrijk, ook je persoonlijkheid, uitstraling en houding. Weinig mensen komen weg met de ‘Blue Steel’-pose. Weet je niet wat te doen met je gezicht, glimlach dan. Blijf jezelf, relax, wees zelfverzekerd en probeer er op je gemak uit te zien. Neem geen onnatuurlijke poses aan die je bij iemand anders gezien hebt. Poseren is soms zelfs helemaal niet nodig, hou het naturel.

3. Als je streetstyle serieus neemt, neem er dan genoeg tijd voor. Reken extra tijd in tussen de defilés om te poseren en een praatje te maken met de fotografen.

4. Maak jezelf niet té beschikbaar voor fotografen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze jou ‘ontdekken’. Blijf dus niet ostentatief in hun buurt hangen in de hoop dat ze je gaan opmerken. Na een defilé kan je ofwel als eerste de zaal verlaten, ofwel als laatste, maar loop niet tussen een grote massa. Blijf uit de buurt van gekende streetstyle-sterren, anders merkt niemand je op.

5. Maar vergeet niet dat één keer een beeld van jou op het internet verschijnt, het er voor altijd is.