Rudy De Leeuw nieuwe voorzitter van Europees Vakverbond
Foto: Photo News

Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, is vrijdag in Parijs verkozen tot voorzitter van het Europees Vakverbond (EVV). De Leeuw was de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Hij kreeg 95,6 procent van de stemmen.

Het EVV is  de koepelfederatie van 90 nationale vakbonden uit 38 Europese landen. De Leeuw volgt de Spanjaard Ignacio Fernandez Toxo op. Als EVV-voorzitter vertegenwoordigt de ABVV-topman een organisatie met zowat 60 miljoen leden. De dagelijkse leiding van het EVV komt in handen van algemeen-secretaris Luca Visentini. De Italiaan volgt Bernadette Ségol op.

De verkiezing tot EVV-voorzitter betekent niet dat De Leeuw zijn mandaat als ABVV-voorzitter terugschroeft. 'Mijn expertise binnen het nationaal en internationaal vakbondswerk wil ik echt ten volle benutten om mijn schouders te zetten onder het uitbouwen van een Europa in zijn oorspronkelijke geest: vrede, democratie, welvaart en dat voor alle Europeanen én vluchtelingen', aldus De Leeuw over zijn verkiezing.

Het is de tweede keer in de 42-jarige geschiedenis van de Europese vakbondskoepel dat de nummer 1 van de Belgische socialistische vakbond ABVV de voorzittershamer in handen krijgt. In de jaren tachtig was de legendarische Georges Debunne al aan de beurt.

De meeste EVV-vergaderingen op de hoofdzetel in Brussel door.