Mayeur: 'Mensen komen opnieuw op straat terecht'
Burgemeester Mayeur Foto: BELGA

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) vreest dat de situatie rond de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in de Brusselse noordwijk de komende dagen opnieuw uit de hand loopt. ‘De DVZ zal dit weekend gesloten zijn en de mensen komen opnieuw op straat terecht’, zei Mayeur vrijdag op de RTBF-radio. De PS-burgemeester uitte opnieuw kritiek op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en op diens partij N-VA.

Donderdag is het tentenpark aan het Maximiliaanpark ontmanteld. De organisaties die er hulp boden hadden beslist zich terug te trekken. De federale regering besliste het aantal plaatsen voor de pre-opvang in het WTC III-gebouw te verhogen. In het park staan nog enkele tenten voor asielzoekers die ‘s nachts aankomen.

‘De WTC heeft eindelijk wat meer plaatsen, er zouden 500 asielzoekers in het gebouw en 80 of 90 mensen in de tenten buiten zijn. Daar moet je nog eens de daklozen en mensen zonder papieren bijtellen’, zei Mayeur.

De burgemeester haalde opnieuw uit naar staatssecretaris Francken. ‘Wanneer je een goed akkoord hebt met de premier, gebeurt het dat de staatssecretaris ervoor zorgt dat het niet uitgevoerd kan worden.’

Mayeur meent dat de N-VA de vluchtelingenkwestie politiek uitbuit. Recente uitspraken van N-VA-mandatarissen over de kwestie zouden, volgens de PS-politicus, ‘enkel jaren geleden als extreem-rechts bestempeld zijn’.