Tienkamper Hans Van Alphen sprint dief achterna
Foto: BELGA

Olympisch atleet Hans Van Alphen (33) heeft zijn sprinttalent woensdagnamiddag ingezet om een winkeldief te achtervolgen in de winkelstraten van zijn stad Hasselt. Dat meldt het Belang van Limburg. De man stal een riem terwijl Van Alphen een paar schoenen afrekende bij Ambiorix op de Havermarkt.

In schoenenwinkel Ambiorix in Hasselt ging een dief woensdag aan de haal met een riem. De man was te snel voor de verkoopster, maar dat was buiten olympisch atleet Hans Van Alphen gerekend. Met een sprintrecord van minder dan 11 seconden op de 100 meter kon de meerkamper overschakelen naar een achtervolging in ‘full speed’.

‘Zonder opwarming en in jeans ging het niet zo snel’, lacht Hans. ‘Maar ik zag wel dat ik hem kon inhalen. Dus ik ben stevig beginnen te lopen. Het was een kereltje van 16 of 17 jaar. Toen hij er met de fiets vandoor ging en de buit liet vallen, ben ik gestopt. Je weet nooit wat zo’n dief doet wanneer je hem grijpt.’

Het was de eerste keer dat de olympisch atleet uit Hasselt buiten de piste applaus kreeg voor zijn sportieve kwaliteiten. ‘Mensen moedigden mij aan tijdens de achtervolging, sommigen herkenden mij. De verkoopster van Ambiorix was echt heel blij en dankbaar.’ Met een tweet stuurde Van Alpen zijn heldendaad de wereld in.