Zes op de tien energielabels niet betrouwbaar
Foto: edm

Liefst zes op de tien energielabels op elektrische toestellen zijn niet betrouwbaar. Dat blijkt volgens Het Laatste Nieuws uit controles van de FOD Economie.

Tussen 2009 en 2014 kon de Inspectie een honderdtal labels controleren. Amper 41 daarvan bleek correct. Producenten die niet in orde waren, hadden zich meestal met één energieniveau 'vergist'. Dat zorgt er wel meteen voor dat uw aankoop én stroomfactuur tientallen euro’s duurder wordt.

De oorzaak van het probleem is dat producenten zelf testen hoeveel energie hun toestellen verbruiken, zegt Chantal Depauw van de Economische Inspectie. 'Wij moeten controleren of alles naar waarheid is ingevuld, maar dat gebeurt niet vaak. We hebben te weinig tijd, manschappen en middelen om álle toestellen die op de markt komen onder de loep te nemen.'

Groen-parlementslid Kristof Calvo wil dat de labeling voortaan door onafhankelijke experten gebeurt. 'Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) moet daar dringend voor ijveren, ook op Europees vlak', zegt hij. 'Daarnaast zijn strengere tests nodig.'

Gisteren werd nog vragen gesteld bij het verbruik van televisietoestellen. Zo bleek uit onafhankelijke onderzoeken dat sommige tv-toestellen tijdens tests minder te verbruiken dan bij dagelijks gebruik.