VS voortaan enige land dat VN-Kinderrechtenverdrag niet ratificeerde
De Somalische premier Omar Abdirashid Ali Sharmarke spreekt de Algemene Vergadering van de VN toe. Foto: REUTERS

Somalië heeft donderdag als 196ste het VN-Kinderrechtenverdrag geratificeerd. De Verenigde Staten zijn nu de enige VN-lidstaat die nog niet tot de officiële bekrachtiging van dat verdrag zijn overgegaan.

Het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind werd al op 20 november 1989 aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN. Het verdrag heeft er voor gezorgd dat zowat alle landen wereldwijd in hun wetgeving meer aandacht hebben moeten besteden aan kinderrechten.

Somalië had het verdrag in mei 2002 ondertekend, maar is nu pas tot de ratificatie overgegaan. Het Afrikaanse land had in januari al aangekondigd dat het die stap zou zetten. De nodige documenten werden nu ook overgemaakt aan het VN-hoofdkwartier in New York.

De VS hebben nu als enige VN-lid het verdrag nog niet geratificeerd, hoewel ze het kinderrechtenverdrag al in februari 1995 ondertekend hadden. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verzetten de VS zich tegen de bepaling dat kinderen niet tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld mogen worden.