Michel Preud’homme: ‘De klappen vallen in Europa’
Foto: BELGA

Club Brugge-coach Michel Preud’homme besefte dat zijn team donderdag geen al te goede beurt gemaakt heeft in de Europa League. Blauw-Zwart liep in zijn tweede groepswedstrijd tegen een 1-3 thuisnederlaag tegen het Deense Midtjylland aan en zit zo met een nul op zes in de groep. Kwalificatie voor de zestiende finales wordt moeilijk.

‘Eigenlijk is de analyse makkelijk te maken’, begon MPH. ‘Tegen een ploeg die ijzersterk is op stilstaande fases moet je eerst en vooral goed verdedigen en dat hebben we niet gedaan. Zij scoren immers tweemaal na een stilstaande bal’, klonk het.

‘Daarnaast moet je tegen een compact spelend Midtjylland een zo hoog mogelijk tempo ontwikkelen en hopen dat je snelle spelers het verschil kunnen maken met een flits. Dat is niet gelukt, vaak was de laatste pass net niet goed. Ten derde heb je soms ook wat geluk nodig. Tegen een team dat zich als blok in de zestien terugtrekt, kan je hopen op een strafschop. Zeker in de eerste helft hadden we er eentje kunnen krijgen en ook na de pauze waren er enkele discutabele fases. Als je dan ook nog ziet dat de scheidsrechter veel toelaat, moet je zelf misschien ook wel wat sluwer worden’, oordeelde Preud’homme.

De laatste weken krijgt Club de ene tik na de andere in Europa. Na de dubbele nederlaag tegen Manchester United in de voorronde van de Champions League (3-1 en 0-4) volgden in de Europa League verliespartijen tegen Napoli (5-0) en nu dus Midtjylland (1-3). ‘De klappen vallen in Europa. We staan nu zes punten achter op Napoli en Midtjylland, maar moeten blijven proberen en hopen dat we ons niveau kunnen opkrikken. Daarnaast hebben we soms misschien wel wat meer strijdlust nodig’, oordeelde de Brugse T1.

Zondag staat Club voor de lastige verplaatsing naar kampioen AA Gent. ‘Dat is een totaal andere wedstrijd. Het is nu aan ons om te reageren’, klonk het.

Coach Midtjylland: 'Sterke wedstrijd gespeeld'

Wie wel tevreden was over de wedstrijd, was de coach van Midtjylland. Een trotse Jess Thorup stond donderdagavond de pers te woord na de 1-3 zege van zijn team in Jan Breydel tegen Club Brugge. De Deense kampioen won ook zijn tweede groepswedstrijd in de Europa League en nam met een zes op zes een uitstekende start.
'We hadden ons goed voorbereid op deze partij en hadden Club Brugge goed bestudeerd. Club is toch een team met een uitstekende thuisreputatie, maar vandaag hebben mijn spelers een sterke partij op de mat gebracht. In de eerste helft stonden we wel af en toe onder druk, maar uiteindelijk controleerden we de wedstrijd', oordeelde de Deense coach.

De Deense kampioen legde de match in een beslissende plooi door driemaal te scoren op iets meer dan 20 minuten tijd. 'We toonden het vertrouwen dat we al een tijdje hebben, zowel offensief als defensief. Uit de kansen die we kregen, konden we driemaal scoren en zo legden we de match in een definitieve plooi', stelde Thorup.

Midtjylland zit na een zes op zes op rozen in groep D. Na winst tegen Legia Warschau (1-0) volgde nu ook een zege tegen Blauw-Zwart. "Die twee zeges zijn heel belangrijk, maar nu staan we voor twee zware partijen tegen het sterke Napoli. Dat wordt moeilijk, al kunnen we volgende speeldag op eigen veld misschien wel iets doen tegen hen", klonk het.