Minder Belgen aan het werk
Foto: Photo News

De werkzaamheidsgraad in België daalt. We verliezen terrein binnen Europa.

In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 37.800 minder Belgen aan het werk dan tijdens dezelfde periode in 2014. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Eurostat. De werkzaamheidsgraad in ons land – het aandeel werkenden in de totale bevolking tussen 20 en 64 – is gedaald tot 66,7 procent.

Dat is slecht nieuws voor de regering, die hoog inzet op de creatie van jobs en die zichzelf in het regeerakkoord tot doel heeft gesteld om de werkzaamheidsgraad tegen het einde van de regeerperiode op te krikken tot 73,2 procent.

Terreinverlies

Slecht nieuws komt nooit alleen, want terwijl de werkzaamheidsgraad bij ons daalt, groeit hij in zowat alle landen van de Europese Unie. De gemiddelde werkzaamheidsgraad in de Unie is gestegen tot 69,9 procent. We verliezen dus Europees terrein.

In een jaar tijd zijn we voorbijgestoken door Polen, Slovakije, Malta, Ierland en Hongarije, landen waar nu een groter deel van de bevolking aan de slag is dan bij ons. België zit bijna in de staart van het peloton. Alleen Roemenië, Bulgarije, Spanje, Kroatië, Italië en Griekenland doen het (veel) slechter.

De cijfers verbazen omdat andere economische indicatoren wel al op groen staan. Het aantal vacatures en de export stijgen, de Nationale Bank en de Europese Commissie verwachten dit jaar 20.000 tot 23.000 extra jobs en zelfs het aantal werklozen met een uitkeringen daalt. Maar volgens Eurostat betekent dat niet dat het werkelijke aantal werkzoekenden en inactieven – met of zonder uitkering – afneemt, integendeel.

Tijdelijk?

De dip in de cijfers kan tijdelijk of toevallig zijn. Een aantal regeringsmaatregelen – indexsprong, loonlastenverlaging – moeten hun effect nog hebben. Het kan dus een kwestie van tijd zijn vooraleer de werkzaamheidsgraad, die al jaren slabakt, stijgt. Voor de oppositie bewijzen de cijfers intussen wel dat maatregelen zoals het beperken van de inschakelingsuitkering helemaal niet activerend werken.

‘We moeten nog enkele kwartalen afwachten om te zien of dit beeld klopt’, waarschuwt arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van Randstad, ‘maar als het klopt, is dit een erg negatieve trendbreuk.’

Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) moeten hoe dan ook ‘alle zeilen worden bijgezet’ om meer mensen aan de slag te krijgen.