Politie controleert grens alleen tijdens kantooruren
Foto: Photo News

De groots aangekondigde grenscontroles om de instroom van vluchtelingen in te dijken, vallen in de praktijk tegen. Aan de grens met Nederland en Duitsland zijn er welgeteld acht agenten aan de slag. En dat alleen tijdens de kantooruren en nooit in het weekend, schrijft De Standaard in zijn ochtendkrant.

Het was minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zelf die anderhalve week geleden de grenscontroles opnieuw in het leven riep. ‘Om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen en mensensmokkelaars aan te pakken, zullen we honderd agenten inzetten aan stations, invalswegen en aan grenzen van ons land. We zullen gericht controleren’, klonk het.

Het ferme bevel van de minister kreeg maar een pover gevolg, alvast voor wat de Belgische oostgrens betreft. Amper acht agenten zijn vrij gemaakt om de tweehonderd kilometer lange grens tussen België en Nederlands Limburg plus Duitsland te bewaken.

De acht doen hun controles van 8.45 uur tot 11.15 uur ’s ochtends en van 13 uur tot 15.30 uur. Vijf uur per dag, ruim tijdens de kantooruren.

Afwisselend worden vier grensovergangen bewaakt. Die van de E314 met Nederland in Boorsem en die van de E40, de E25 en de E40 met Duitsland.

Vals gevoel

’s Nachts en tijdens de weekends is er al helemaal geen sprake van controles. ‘Deze actie is een doekje tegen het bloeden’, foetert Ruddy Callewaert van politievakbond Sypol. ‘De ferme woorden van de minister geven de bevolking een vals gevoel van veiligheid. Terwijl de manschappen één snelweg bewaken, stromen de vluchtelingen langs honderd andere wegen het land in. Dit dient tot niks. Er moeten meer geld en manschappen vrijgemaakt worden.’

Op het kabinet van minister Jambon vraagt men enig geduld. ‘Dit is echt nog maar het begin’, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. ‘Volgende week zullen we de controles evalueren en bijsturen waar nodig. Het is uiteraard de bedoeling dat de controles opgevoerd worden, als blijkt dat ze niet voldoen.’

‘Bovendien is er meer dan de oostgrens. Er zijn ook controles in de stations, in de luchthaven en op grote snelwegparkings in het hele land. Ook bij de gewone politieoperaties wordt gevraagd om uit te kijken naar vluchtelingen. Als blijkt dat het allemaal niet genoeg is, zal er zeker bijgestuurd worden.’

Dezelfde uitleg is te horen bij de federale politie. ‘Ook in onze dagelijkse werking is er veel extra aandacht voor de opsporing van mensen zonder papieren. Maar als er meer moet worden gedaan, zullen we – als het operationeel haalbaar is – dat zeker doen’.