Michel ‘verbaasd’ over ‘onhandig’ opiniestuk VS-ambassadrice
Foto: BELGA

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben vanuit New York met verbazing gereageerd op het opiniestuk in De Standaard waarin de Amerikaanse ambassadrice in Brussel de Belgische regering aanmaant meer te investeren in Defensie. 'Vreemd' en 'onhandig', zo luidt de reactie.

Michel en Reynders stellen zich zowel vragen over de vorm als de inhoud van het artikel . Vooreerst vinden ze het 'vreemd' dat ambassadrice Denise Bauer zich tot de pers wendt om haar standpunten te verdedigen. 'Zeer vreemd voor een ambassadeur. Dit is niet handig', reageerde Michel. 'Er zijn voor een ambassadeur andere methodes om contacten te hebben met ministers', stelde Reynders.

Verbaasd

Michel en Reynders zijn ook verbaasd dat het artikel uitgerekend verschijnt op een moment dat ze op Amerikaanse bodem verblijven. 'Ik heb hier met vele Amerikaanse gesprekspartners gehad en ze hebben zich allemaal lovend uitgesproken over ons engagement in Afghanistan, Irak en mogelijk ook Syrië', legt Reynders uit.

Ook inhoudelijk stellen de Belgische toppolitici zich vragen bij het artikel van Bauer. Ze wijzen erop dat de regering in de loop van de komende weken het nieuwe strategisch plan van minister van Defensie Steven Vandeput wil presenteren. 'We werken hard om ons land op het vlak van defensie een nieuw perspectief te geven, ook op het vlak van het budget', verzekerde premier Michel.