Op een hogeschool in Roseburg, in de noordwestelijke Amerikaanse staat Oregon, heeft een man donderdag 9 mensen doodgeschoten. Er vielen ook 7 gewonden. De 26-jarige dader werd tijdens een schietpartij met de politie gedood. Volgens sommige bronnen had hij het gemunt op christenen. De Amerikaanse president Barack Obama pleit voor een striktere wapenwetgeving.

De schietpartij vond plaats in het Umpqua Community College, een hogeschool op een heuvel buiten Roseburg, een stad met 22.000 inwoners 300 kilometer ten zuiden van Portland. 

Een twintiger drong de school binnen en opende in verschillende leslokalen het vuur. Toen de politie ter plaatse kwam, kwam het tot een vuurgevecht met de dader. Die werd daarbij gedood. Volgens CNN had de man drie vuistwapens, een 'lang geweer' en beschermende kledij. 

Volgens sheriff John Hanlin zijn alles samen tien mensen gedood en raakten er zeven gewond. Hanlin corrigeerde daarmee Ellen Rosenblum van het Openbaar Ministerie, die aanvankelijk melding gemaakt had van dertien doden en twintig gewonden. 

'We vonden bij aankomst meerdere slachtoffers in verschillende klaslokalen', zegt lokale politieofficier Ray Shoufler aan CNN. Twee van de slachtoffers stierven op weg naar het ziekenhuis.

Officieel is de identiteit van de dader nog niet vrijgegeven. 'Ik gun hem de eer niet die hij waarschijnlijk zocht met deze verschrikkelijke en laffe daad', klonk het bij sheriff Hanlin. 'De media zullen zijn naam wel achterhalen, maar je zal mij nooit zijn naam horen gebruiken. We moedingen iedereen ook aan dat niet te doen: bewijs hem geen eer. Hij verdient het niet. Focus op de slachtoffers en hun familie en help hen.'

Het duurde echter niet lang voor de Amerikaanse media uitpakten met een naam. Volgens verschillende bronnen gaat het om de 26-jarige Chris Harper-Mercer. Voor zover al kon nagegaan worden, lijkt die geen directe banden met de getroffen school te hebben. Hij werkte er niet of liep er geen school.

In het appartement waar de dader met zijn moeder woonde, op slechts enkele kilometers van de school, heeft de politie intussen een wapenvoorraad aangetroffen. Ook zou Mercers online-activiteit wijzen op zijn interesse voor massaschietpartijen, alsook voor de IRA, het Iers Republikeinse Leger.

Christenen

Over zijn motief bestaat nog grote onduidelijkheid. De ordediensten zijn er wel van overtuigd dat hij alleen handelde. Hij zou woensdag online nog een gesprek hebben gevoerd over zijn intenties, zegt een bron dicht bij het onderzoek aan CNN.

Een van de slachtoffers die de schietpartij overleefde zou volgens CNN ook aangegeven hebben dat de dader het op christenen gemunt had. 'Terwijl hij zijn wapen opnieuw laadde, gaf hij de studenten het bevel op te staan. Hij vroeg hen of ze christenen waren', vertelde ze. 'En dan antwoordde hij 'Goed, omdat je een christen bent, zul je meteen God ontmoeten. En dan schoot hij hen dood.'

Een andere getuige die het zonder verwondingen overleefde, vertelde een gelijkaardig verhaal. 

Obama drukt woede uit over schietpartijen die 'routine' zijn geworden

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in een toespraak laten verstaan woedend en triest te zijn over de schietpartijen die een 'routine' zijn geworden in de VS. Net zoals na de vorige grote schietpartijen, riep hij het Congres op een striktere wapenwetgeving aan te nemen.