Anderlecht heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Europa League niet kunnen winnen. Tegen het Azerbeidzjaanse Qarabag, het zwakke broertje van Groep J, verloor het op een barslecht veld zowaar met 1-0. Na een erbarmelijke eerste helft ging paars-wit na rust wel op zoek naar de gelijkmaker maar verder dan twee discutabele ballen op de lijn kwam het niet. Tottenham en Moncao speelden in dezelfde groep gelijk, zodat Anderlecht alleen laatste staat.

Besnik Hasi had na de langste verplaatsing ooit voor paars-wit een kleine verrassing in petto: Imoh Ezekiel startte naast Stefano Okaka in de spits, Matias Suarez verhuisde naar de bank waar ook Youri Tielemans plaats moest vatten. Bij Qarabag stonden twee ex-Anderlechtenaren in de basis: Reynaldo als absolute vedette van de ploeg, Samuel Armenteros als doelpuntenmaker

Bekijk hier beide opstellingen

Na de 1-1 in eigen huis tegen Monaco was het al bijna van moeten voor Anderlecht maar in de aanvangsfase zorgde het barslechte veld voor een (lange) aanpassingsperiode. Maar ook Qarabag, ook wel het ‘Barcelona van de Kaukasus’ genoemd, voetbalde erg slordig.

Doelman Sehic liet geen al te beste indruk na maar Anderlecht kon hem nooit echt op de proef stellen. Okaka kon zijn sterke lijf wel enkele keren gebruiken om de bal bij te houden, maar vond moeilijk aansluiting. Iets na het halfuur kwam de thuisploeg zowaar (verdiend) op voorsprong. Richard Almeida kreeg onwaarschijnlijk veel tijd en ruimte: hij passeerde vlot Steven Defour en knalde van buiten de zestien richting doel. De bal ging verrassend binnen aan de eerste paal, Proto ging hier niet vrijuit: 1-0. Anderlecht wilde niet met een achterstand gaan rusten en eiste de bal wel iets meer op maar kon geen gevaar creëren.

Donderpreek

Na een donderpreek van Hasi tijdens de rust leek Anderlecht feller uit de kleedkamer te komen. Ezekiel kreeg meteen een grote mogelijkheid maar trapte veel te zwakjes in. Qarabag loerde op de counter en Kara moest gevat tussenbeide komen bij zowel Reynaldo als Armenteros. De Brusselaars probeerden wel druk naar voren te zetten maar grote kansen leverde dat aanvankelijk niet op. Okaka en Najar probeerden van ver maar zonder gevaar.

Bij de bezoekers ging een onzichtbare Armenteros na een uur naar de kant, bij Anderlecht moest Acheampong in de plaats van Obradovic voor snelheid zorgen. Dat leek ook te lonen want het doelpunt van Anderlecht leek tweemaal bijzonder dichtbij: eerst werd een bal van Okaka al dan niet over de lijn weggewerkt, even later was er ook discussie bij een omhaal van Ezekiel.

Hasi voerde nog een dubbele wissel door met Tielemans en Suarez voor Gillet en Praet. Okaka kwam een voet te kort bij een goede voorzet van Acheampong. Aan de overkant ontstond er steeds meer ruimte en Reynaldo was en constant gevaar. Een op Deschacht afgeweken bal belandde maar net naast de paal en in het slot kon Almeida nog bijna de voorsprong verdubbelen, maar het bleef 1-0 en op de lange terugreis zal coach Besnik Hasi heel wat stof hebben tot nadenken...

Tottenham leider

In de andere wedstrijd van Groep J stonden Monaco en Tottenham tegenover elkaar: daar werd het 1-1. Bij Tottenham stonden drie Belgen in de basis. De Spurs staan zo na twee speeldagen met vier punten aan kop in de groep. Qarabag staat zowaar tweede met drie punten, Monaco is derde met twee punten en Anderlecht laatste met slechts één puntje.

Opmerkelijk:

De Bosnische doelman Sehic was allesbehalve een betrouwbaar sluitstuk bij Qarabag. Voor rust ging hij flagrant onder de bal en in de tweede helft gleed hij met de bal buiten de zestien en maakte duidelijk hands, maar de ref liet doorspelen. Toch kon Anderlecht tegen deze vliegenvanger niet scoren... Na rust claimden de Brusselaars wel tot tweemaal toe dat de bal over de lijn was maar ze vingen twee keer bot bij de scheidsrechter.

Belangrijkste fases:

6’ Na een vrije trap vanop links bokst Qarabag-doelman Sehic grandioos naast de bal. De spelers van Anderlecht zijn te verrast en krijgen de bal niet in het net.

10’ Even opschudding nadat zowel Armenteros als Reynaldo neergaan in de zestien van Anderlecht. De scheidsrechter twijfelt even en kijkt naar zijn lijnrechter, maar die geeft geen krimp. Geen penalty.

12’ Almeida verdedigt slecht uit, waarna Ezekiel achter een verloren bal aan kan. Doelman Sehic komt ver uit zijn zestien en kopt de bal weg. Okaka knalt even later naast.

26’ Na een terugspeelbal talmt de doelman te lang en kan de opkomende Okaka bijna scoren, maar Sehic schiet net op tijd wakker en werkt de bal weg na een half mislukte dribbel.

29’ Anderlecht kan gaan counteren nadat Ezekiel veel sterker is dan zijn verdediger. Hij probeert Okaka breed aan te spelen, maar de Italiaan struikelt op het cruciale moment.

31’ Na een fraaie één-twee tussen Gillet en Defour krijgt Anderlecht een eerste corner. Kara kan koppen, maar Sehic raapt makkelijk op.

34’ GOAL! Onwaarschijnlijk hoeveel tijd en ruimte Richard Almeida krijgt van Anderlecht. De nummer 20 gaat voorbij Steven Defour en knalt van buiten de zestien richting doel. De bal gaat verrassend binnen aan de eerste paal, Proto geklopt: 1-0!

47’ Defour ziet Ezekiel goed lopen in de zestien en legt de bal panklaar op de rechtervoet van de aanvaller. Ezekiel trapt echter veel te zwakjes in, waardoor doelman Sehic makkelijk kan klemmen.

49’ Reynaldo duikt in de ruimte en kapt Deschacht uit, maar Kara is gelukkig teruggekeerd. Even later tackelt diezelfde Kara in extremis op de doorgebroken Armenteros.

53’ Doelman Sehic grijpt naar een verloren bal, glijdt buiten de zestien en maakt duidelijk hands, maar de ref laat doorspelen. Qarabag ontsnapt.

55’ Dani maakt een goede indruk bij Qarabag. De nummer 10 verlegt goed het spel tot bij Agolli, die vanop links meteen uithaalt. Proto zweeft de bal buiten.

56’ Okaka gebruikt nog eens zijn sterke lijf en draait goed weg, maar kan daarna zijn schot niet kadreren. Onder druk van Almeida gaat het leer een metertje naast de paal buiten.

59’ Najar knalt vanop 25 meter, de Bosnische doelman gaat goed plat.

65’ Okaka trapt op doel na een corner van Defour, maar de bal wordt op de lijn weggewerkt. Bij Anderlecht schreeuwen ze moord en brand omdat de bal wel degelijk over de lijn zou gegaan zijn...

69’ Deschacht kopt na een corner richting Ezekiel, die met een omhaal de 1-1 wil binnentrappen. Sehic duikt de bal opnieuw op (of achter?) de lijn weg. Bijzonder moeilijk te zien, zelfs in de herhalingen.

77’ Acheampong snijdt de zestien binnen vanop links en lijkt Okaka de 1-1 aan te bieden, maar de Italiaan komt een voet te kort om de bal over de lijn te duwen.

79’ Reynaldo legt terug op Ismayilov in de zestien, maar die trapt via Deschacht maar net voorlangs.

81’ Defour zwiept de bal voor naar de tweede paal. Daar torent Suarez hoog boven de Qarabagdefensie uit, maar zijn kopbal is te centraal.

90’ Reynaldo legt breed tot bij Almeida en die knalt maar net naast. We spelen nog 4 minuten over.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase