Rusland beschouwt gematigde Syrische rebellen niet als terroristen
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Foto: AP

Rusland heeft het Vrije Syrische Leger als een belangrijk onderdeel van het politiek proces in het door burgeroorlog geteisterde land omschreven. De rebellengroep is geen terreurorganisatie, zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag in New York.

Daarmee reageerde hij op de verdenkingen van het Westen, dat ook gematigde krachten en burgers slachtoffer zijn geworden van Russische bombardementen in Syrië. Rusland ontkent dat. Naar eigen zeggen treedt Moskou met gevechtsvliegtuigen op tegen terroristen.

Het Russische ministerie van Defensie berichtte donderdagavond over nieuwe luchtaanvallen. Lavrov sloot een uitbreiding van de interventie naar buurland Irak voorlopig uit. “Niemand heeft ons uitgenodigd en niemand heeft daar naar gevraagd”, zei hij volgens het persagentschap Interfax.

De minister benadrukte dat Rusland net zoals de door de VS geleide coalitie niet enkel tegen de Islamitische Staat (IS) vecht, maar ook tegen andere terreurgroepen zoals het al-Nusra Front. De VS voeren al ruim een jaar een coalitie aan, die luchtaanvallen in Syrië uitvoert. Ook Frankrijk en Saoedi-Arabië nemen daaraan deel.

Een deelneming van Rusland aan de Amerikaanse coalitie sloot Lavrov uit, omdat die niet over een VN-mandaat beschikt. Voor de interventie van Moskou is er ook geen VN-mandaat. Rusland beroept zich op de vraag naar hulp van Syrië.