Kwart van auto’s in Brussel te laat naar de keuring
Foto: VUM

In Brussel biedt een kwart van de autobestuurders zijn auto te laat aan bij de keuring. Eén op de tien bestuurders rijdt zelfs een half jaar met een ongekeurde wagen rond. 'Dat is onverantwoord. De pakkans moet omhoog', aldus Brussels parlementslid Paul Delva (CD&V).

Delva vroeg de cijfers op bij Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). In 2014 werden in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest 220.698 technische keuringen uitgevoerd: 165.799 voertuigen kregen een groen keuringsbewijs en 54.899 een rood. Het overgrote merendeel van de rode keuringsbewijzen (51.797) had een beperkte geldigheid van 15 dagen, 3.102 auto’s mochten na de keuring niet meer de baan op.

Te laat

Een vierde van de autobestuurders bood zijn wagen te laat aan. Van de voertuigen die te laat werden aangeboden was de helft minder dan een maand te laat, maar een op vijf meer dan drie maanden te laat en een op tien zelfs meer dan zes maanden.

Wie zijn auto te laat aanbiedt, moet een toeslag betalen. Die varieert van 7 euro tijdens de eerste maand, tot 25 euro na de zesde maand.

Experimenten met het verhogen van de boetes hebben in het verleden slechts een beperkte impact gehad. CD&V-parlementslid Delva: 'Het komt er op de eerste plaats op aan om de pakkans te verhogen. Dat iemand zes maanden met een ongekeurde wagen kan rondrijden, is immers bijzonder zorgwekkend'.

Camera’s

Voor de verhoging van die pakkans rekent Delva op de inzet van ANPR-camera’s. 'Deze camera’s verzamelen automatisch enkele gegevens van passerende voertuigen: nummerplaat, nationaliteit, tijdstip, enzovoort. Deze gegevens laten trajectcontrole toe, maar ook het opsporen van niet-verzekerde of niet-gekeurde voertuigen. In steden als Gent en Mechelen werd het potentieel van de ANPR-camera’s alvast aangetoond.'