Kunstwerk Banksy brengt ‘slechts’ 137.500 dollar op
Foto: EPA

Een muurschildering van de Engelse straatkunstenaar Banksy is in New York onder de hamer gegaan voor 137.500 dollar (123.000 euro). Dat maakte het veilinghuis Julien’s Auctions donderdag bekend. Echt blij waren ze niet met dit bedrag, want op voorhand had het veilinghuis gehoopt op een opbrengst tussen de 200.000 en 400.000 dollar.

Banksy tekende op de muur van een leegstaand fabriek in Detroit een zwarte jongen, met verfpot en borstel in de hand, die net op die muur 'Ik herinner me nog dat hier overal bomen stonden' had geschreven. Volgens de Detroit Free Press gaat de opbrengst naar een non-profit galerij.

Banksy, die vasthoudt aan zijn anonimiteit, staat gekend om zijn maatschappijkritische graffitiwerken. In augustus opende de straatkunstenaar nog een 'anti-pretpark', Dismaland, in het Britse Weston-super-Mare waarin hij en andere kunstenaars de moderne consumptiemaatschappij aan de kaak stelden. Het anarchistische pretpark sloot afgelopen zondag de deuren.

De populariteit van Banksy’s werk vertaalt zich nog niet naar de veilingzalen. Veel van zijn werken, die zelfs rond de 600.000 dollar worden geschat, geraken maar niet verkocht.