Jens Debusschere wint meteen in Eurométropole Tour: 'Moeite om treintje te volgen'
Foto: BELGA

Jens Debusschere (Lotto Soudal) heeft donderdag de eerste etappe van de 75e Eurométropole Tour (cat. 2.1) gewonnen. De Fransman Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), woensdag winnaar van de proloog, behoudt de leiderstrui.

Na 167,1 kilometer tussen La Louvière en Chièvres was de 26-jarige Debusschere, in 2013 eindwinnaar van de Eurométropole Tour, in de massasprint sneller dan de Nederlander Raymond Kreder en Timothy Dupont. Voor Debusschere is het zijn derde zege in twee weken tijd. In september won de renner van Lotto Soudal de GP van Wallonië en de Omloop van het Houtland.

Na 15 kilometer koers vormde zich een kopgroep met zes renners. Dat waren Arthur Vanoverberghe, Thomas Wertz, Christophe Prémont, Alexander Geuens, de Italiaan Simone Antonini en de Zuid-Afrikaan Jayde Julius. Christophe Prémont verzamelde onderweg de meeste punten voor het bergklassement en verzekerde zich zo van de rode trui.
Het zestal boekte een maximale voorsprong van vier minuten op de grote groep. Zij mochten de drie plaatselijke ronden, van elk 19,7 kilometer, aansnijden met nog 1:20 op het peloton. Daarin voerden vooral de renners van LottoNl-Jumbo en Tinkoff-Saxo het tempo op.

Op 25 kilometer van de meet was de hergroepering een feit. Dat was het sein voor Jelle Wallays, Kevin Van Melsen, Emiel Wastyn, Ludwig De Winter, de Fransman Olivier Le Gac, de Nederlander Pim Ligthart, de Italiaan Giuseppe Fonzi en de Duitser Jan Dieteren om, net voor het ingaan van de slotronde, een uitval op te zetten.
In volle finale verbrokkelde de kopgroep en op drie kilometer van de finish was een massasprint onvermijdelijk. De Lotto Soudal-ploeg zette zich op kop van het peloton en nam Jens Debusschere perfect op sleeptouw. Debusschere kwam er op het gepaste moment uit en haalde het van de rest van het pak.

Vrijdag staat de tweede etappe op het programma, een rit over 192,2 km van het Franse Roubaix naar het West-Vlaamse Poperinge. De etappe bevat in het Heuvelland enkele pittige hellingen zoals de Rodeberg, de Zwarteberg en de Zandberg.

Debusschere: 'Zelfs moeite om treintje te volgen'

'In volle voorbereiding op de sprint had ik nog vier man voor mij', deed Debusschere zijn verhaal. 'Sean De Bie, Tosh Van der Sande, Kenny Dehaes en Jürgen Roelandts maakten deel uit van mijn trein en dus wist ik dan al dat de andere ploegen er niet meer over gingen komen. We reden op een gegeven moment zelfs 75 kilometer per uur. Toen Jürgen Roelandts als laatste over bleef, versnelde die nog en had ik zelfs even moeite om hem te volgen. Maar het is toch gelukt om het af te maken.'

'Dit is een zege van de hele ploeg, hoed af', vervolgde Debusschere. 'Het was een ietwat speciale sprint, lichtjes bergaf. Ik vind dit een leuke koers, mede omdat het elk seizoen in de maanden september en oktober echt wel goed loopt voor mij. Ik was vorig jaar vier keer tweede in de Eurométropole Tour en ik ben daarom ook heel tevreden dat het nu ineens bingo is. Het is afwachten hoe het klassement eruit ziet. Misschien trekken we de kaart Jürgen Roelandts ofwel gaan we nog voor een tweede ritzege. Alles is nog mogelijk. Er komen nog schitterende koersen aan zoals Parijs-Tours. Ik wil nog een mooi einde aan het seizoen breien.'

Gougeard: 'Allesbehalve een kalme dag'

Tijdens de eerste rit in lijn kwam de leiderstrui van Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) niet in gevaar. De Fransman slaagde erin om in het peloton te finishen en mag zo vrijdag opnieuw met de gele trui aan de start verschijnen voor de rit tussen Roubaix en Poperinge.

'Het was allesbehalve een kalme dag voor mij', aldus Gougeard. 'Zeker in de finale ging het er zeer hectisch aan toe. De aanhef van die finale was echter wel goed. Er was een lange vlucht met renners die geen rol van betekenis speelden voor het eindklassement. Maar eens in de plaatselijke ronden moesten we opletten om ons niet te laten verrassen.'

'De ploeg leverde schitterend werk en zette me af in de beste positie. Er resten ons nog drie lange dagen om deze gele trui te verdedigen, niet simpel. Ik heb de wegwijzer voor vrijdag nog niet bekeken, maar naar ik vernam zitten er enkele pittige hellingen in het parcours. Dat ligt me wel, maar het is toch afwachten. Ik bekijk deze Eurométropole Tour van dag tot dag', besloot de Fransman.