Akkoord met Marokko over snellere terugkeer illegalen
Theo Francken in Marokko Foto: belga
België ondertekent voor het eind van het jaar een akkoord met Marokko over de snellere terugname van Marokkanen die illegaal in ons land zijn. Dat is beslist tijdens het bezoek van N-VA-ministers Jan Jambon (Binnenlandse Zaken), Steven Vandeput (Defensie) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken aan het land.

Nu al stuurt België jaarlijks 350 illegalen terug naar hun land van herkomst, maar de groep die in aanmerking komt is veel groter. De Marokkanen vormen de grootste groep bij de illegalen. Wat de gevolgen zijn voor het aantal uitwijzingen is nog onduidelijk. 

De bedoeling is om illegalen met een biometrische paspoort in de Marokkaanse databanken al na enkele dagen uit te wijzen. Voor andere gevallen kan dat langer duren. Nu sleept de procedure soms echter jaren aan.

Ondanks het ontbreken van een volledig akkoord, was bevoegd staatssecretaris Theo Francken tevreden. 'Dit is een doorbraak. Hopelijk komt het nu tegen het eind van het jaar ook effectief tot een ondertekening.' 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig