Tennis Vlaanderen wil echte thuismatch in finale Davis Cup
Foto: Photo News

De finale van de Davis Cup tennis, die van 27 tot en met 29 november in Flanders Expo in Gent gespeeld wordt tussen België en Groot-Brittannië, moet er een worden met een vrijwel uitsluitend Belgisch publiek. Dat heeft Dirk De Maeseneer, de voorzitter van Tennis Vlaanderen, donderdag verklaard op een persconferentie in Flanders Expo.

Voor de finale voorziet Flanders Expo (via Artexis Easyfairs) in zijn grootste hal zoals bekend een tribune met een capaciteit van 13.000 zitjes. Maar liefst 90 procent daarvan is voorzien voor Belgische tennisfans. De overige tien procent, oftewel 1168 tickets, is voor de Britten. Die 10% is het door de Internationale Tennis Federatie (ITF) opgelegde minimum voor bezoekende fans.

Tennis Vlaanderen heeft er dus heel bewust voor gekozen om er een Belgische finale van te maken. ‘We hebben tijdens onze voorbije Davis Cup-ontmoetingen gezien hoe belangrijk de steun van de fans steeds was en dat willen we nu ook bereiken’, aldus De Maeseneer. ‘Mede dankzij onze schitterende supporters zijn we tot in die historische finale geraakt.’

De belangstelling voor de finale, voor de Belgen de allereerste sinds 1904, zal enorm zijn, dat beseft ook Tennis Vlaanderen. Daarom werd besloten om de ticketverkoop in fases te laten doorgaan. Morgen/vrijdag start de eerste fase van de verkoop via de website van Tennis Vlaanderen (www.tennisvlaanderen.be/daviscup) en die is (tussen 2 en 5 oktober) voorzien voor tennisclubs aangesloten bij Tennis Vlaanderen of de Association Francophone de Tennis (AFT). Per club kunnen minimum 30 en maximum 50 tickets besteld worden (die dan verdeeld kunnen worden over de drie speeldagen). Voor de clubactie is er een aantal tickets gereserveerd, de eerste bestellers worden eerst bediend.

Een tweede verkoopsfase - voor leden en trouwe Davis Cup-fans (die de thuiswedstrijden tegen Canada en Argentinië bijwoonden) - start op 9 oktober (12u). Zij ontvangen vandaag/donderdag een e-mail met unieke code om tickets te bestellen, per code zijn maximum vier tickets te bestellen. De algemene ticketverkoop ten slotte start op 13 oktober (12u). De prijzen - naargelang de verschillende categorieën - variëren van 35 tot 90 euro voor dagtickets en van 125 tot 255 euro voor een abonnement voor drie dagen. Britse fans die Andy Murray en ploegmaats willen aanmoedigen in Gent, moeten zich tot de Britse tennisfederatie (LTA) wenden.

België verzekerde zich voor het eerst sinds 1904 een ticket voor de finale van de Wereldgroep in de Davis Cup. In de halve finales in Vorst Nationaal wonnen de Belgen op 20 september met 3-2 van Argentinië. In de finale wacht het Groot-Brittannië van topper Andy Murray. De Britten mikken op een tiende titel, een eerste sinds 1936. Ze staan voor het eerst in de finale sinds 1978.