33 Syrische vluchtelingen weigeren opvang
Foto: BELGA

Een groep van 33 Syrische vluchtelingen heeft gisteren de opvang geweigerd die hen werd aangeboden. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ‘Er zijn grenzen aan onze gastvrijheid’, reageert Francken op het voorval.

De vluchtelingen, families met kinderen, werden naar een camping van Caritas International gebracht nabij Sart-lez-Spa in de Ardennen, maar waren niet tevreden met de opvang daar. De vluchtelingen hadden, volgens de staatssecretaris, foto’s op zak van een opvangplek die er veel beter uitzag. Dat verhaal wordt bevestigd door Johanna Vanraes, woordvoerster van Caritas. ?'Hun verwachtingen lagen veel hoger dan wat ze te zien kregen, maar geen flauw idee waar ze die vandaan haalden.'

De families weigerden vervolgens om de bus te verlaten die hen vervoerde. Ze werden dan onverrichter zake terug naar Brussel gebracht. De standaardprocedure is dat ze nu 3 dagen geen opvang kunnen krijgen. Daarna zullen ze opnieuw naar dezelfde plaats gevoerd worden.

'Dit getuigt van ondankbaarheid en gebrek aan respect', vindt Theo Francken. Zijn antwoord op het voorval is duidelijk: 'Er zijn grenzen aan onze gastvrijheid.' De staatssecretaris is momenteel met zijn collega's Jambon en Vandeput op rondreis in Noord-Afrika op zoek naar samenwerking.