In Antwerpen heeft het vakbondsfront van ABVV, ACLVB en ACV een manifestatie en flyeractie doorheen de binnenstad gehouden. Ze protesteren er tegen het besparingsbeleid van de regering-Michel en van Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De actievoerders hebben een reuzenfiguur meegebracht die ze ‘Michel De Wever’ doopten. De actie is een aanloop naar de grote nationale betoging die in Brussel gepland staat op 7 oktober.

De reuzenfiguur van de vakbonden is een parodie op het theaterspektakel van het Franse gezelschap Royal de Luxe dat afgelopen zomer door Antwerpen trok en honderdduizenden toeschouwers lokte.

‘We hebben hier ook symbolisch enkele ‘Klein Duimpjes’ mee die het niet pikken dat Michel De Wever enkel kruimels voor hen overlaat’, zegt Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV regio Antwerpen. ‘De regering doet immers net hetzelfde met de gewone gezinnen: zij moeten opdraaien voor de besparingen van de regering en krijgen het dan ook moeilijk.’

De manifestatie bracht ditmaal geen honderden militanten op de been, maar dat was volgens het vakbondsfront ook niet de bedoeling. ‘De grote betoging is voor volgende week, het had weinig zin om vandaag al massaal mensen op te trommelen’, klinkt het. ‘We willen enkel met een flyeractie de nationale betoging aankondigen en duidelijk maken dat deze regering cadeaus geeft aan reuzen in plaats van aan de zwaksten te denken.’