‘Besparingen treffen VRT in het hart’
Foto: mh
Een groot aantal VRT-medewerkers, 221 om precies te zijn, slaken een noodkreet. Met een open brief aan de Vlaamse regering willen ze duidelijk maken dat de besparingen die de openbare omroep boven het hoofd hangen de VRT bedreigt. ‘De aangekondigde bijkomende besparingen treffen de organisatie in haar hart: de mensen die de programma’s maken en zo de kerntaak van de VRT uitvoeren.’

De brief werd ondertekend door tal van journalisten en ankers van VRT Nieuws, maar ook door vele radiostemmen als Anja Daems, Tom De Cock, Peter Van De Veire, Friedl’ Lesage of Siska Schoeters, tv-presentatoren als Jan Leyers, Geena Lisa, Bart Peeters, acteurs als Vanya Wellens, Mathias Vergels, Bart Van Avermaet en vele anderen.

De Standaard contacteerde gisteren al tal van VRT-gezichten en uit de massale respons bleek dat de sense of urgency groot is. ‘We zijn geen luie ambtenaren en het moet gedaan zijn met ons zo af te schilderen', klinkt het. 

In de open brief die gericht is aan minister-president Geert Bourgeois, minister van Media Sven Gatz en de Vlaamse regering, benadrukken de ondertekenaars dat ze ervan overtuigd zijn dat er een belangrijke rol weggelegd blijft voor de VRT. 'Maar wij zijn er evenzeer van overtuigd dat met de besparingen, zoals ze zich nu aftekenen, dat niet meer zal kunnen’, klinkt het.

‘Wij hebben al een vijfde van onze collega’s zien vertrekken. De aangekondigde bijkomende besparingen treffen de organisatie in haar hart: de mensen die de programma’s maken en zo de kerntaak van de VRT uitvoeren. We vrezen dat we niet langer in staat zullen zijn om onze programma’s en websites relevant te houden en er impact mee te hebben in het medialandschap.’ De vrees is dat de mediagebruiker met een schraler aanbod zal achterblijven.

In een Facebookpost die gretig gedeeld wordt klinkt dezelfde bezorgdheid door: 'De nieuwste besparingen die de Vlaamse regering ons oplegt, die zullen de kwaliteit drastisch naar beneden halen en de VRT uiteindelijk kapotmaken. Dat is geen stoere praat, dat is de realiteit en de cijfers zoals wij die nu rondom ons zien.'

 

Beste vrienden, beste mensen in Vlaanderen, lees dit even. Wij zijn programmamakers van de VRT. We zijn geen...

Posted by Ayco Duyster on Tuesday, September 29, 2015