Belgen gaan snel onderuit op Oezbeekse tatami
Foto: BELGA

Ilse Heylen (-52 kg), Senne Wyns en Adlan Katchikaev (beiden -60 kg) en Jasper Lefevere (-66 kg) werden donderdag op de Grand Prix judo in het Oezbeekse Tashkent vroegtijdig uitgeschakeld. Ze misten zo de start van hun laatste lijn richting Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro.

Enkel Senne Wyns (IJF 63) slaagde erin zijn eerste kamp te overleven. Hij versloeg Khaiyomiddin Zhabborov (IJF 269) uit Tadjikistan met ippon. In het volgende gevecht echter moest hij met yuko de zege laten aan de Turk Ahmet Sahin Kaba (IJF 49). Gewichtsgenoot en junior Adlan Katchikaev (geen ranking) moest op het einde van zijn eerste duel tegen de Chinees Jianqi An (IJF 61) een ippon incasseren.

Veterane Ilse Heylen (IJF 15) verloor haar eerste kamp met een yuko en waza-ari tegen de 23-jarige Duitse Maria Ertl (IJF 44), die uiteindelijk kon doorstoten naar de finale. Voor Ertl betekent 2015 alvast het jaar van de doorbraak want eerder dit jaar veroverde ze al brons op de European Open van Minsk en zilver op de Grand Prix van Boedapest.

Ook Jasper Lefevere (IJF 46) ging met waza-ari ten onder in zijn eerste kamp tegen Bektur Rusmambeton (IJF 133) uit Kirgizië.

Vrijdag kampen Sandrine Billiet (-63 kg), Lola Mansour (-70 kg) en Roxane Taeymans (-70 kg). Zaterdag komt Sofie De Saedelaere (-78 kg) in actie.