Meryame Kitir zal Karin Temmerman vervangen als de fractieleider van SP.A in de Kamer. Temmerman (57) geeft de fakkel na vier jaar door om zich volledig toe te leggen op het pensioenthema. 'Na vier jaar was de tijd rijp om een nieuw gezicht kansen te geven', zegt Temmerman.

'Na vier jaar was de tijd rijp om een nieuw gezicht kansen te geven. Dat ligt ook helemaal in de lijn waar we met SP.A naartoe willen. Talenten kansen geven', zegt Karin Temmerman. Het was al opvallend dat ze vorige week niet aanwezig was op de voorstelling van de vernieuwing van de partij. 'Ik ben ontzettend blij dat Meryame "ja" heeft gezegd op onze vraag. Ze is de juiste vrouw op de juiste plaats.' 

Twee weken geleden hield de voltallige Kamer-ploeg van SP.A haar fractiedag in Brussel. Daar werden de organisatorische werking en de prioriteiten voor het komende jaar vastgelegd. 'Karin gaf aan dat ze zich volledig op het pensioenthema wil toeleggen. Ze wilde daarom de rol van fractieleider doorgeven', zegt voorzitter John Crombez over de wissel.

Momenteel wordt de naam van Karin Temmerman genoemd in het debat over wie de opvolger wordt van de Gentse burgemeester Daniel Termont. Samen met Freya Van den Bossche en Tom Balthazar wordt ze naar voor geschoven als kanshebber om de Gentse SP.A-lijst te trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

De nieuwe fractieleider Meryame Kitir raakte vooral bekend als vakbondsvrouw bij Ford Genk en zetelt als sinds 2007 in de Kamer. De 35-jarige Vlaamse socialiste profileerde zich de vooobije jaren vooral op het thema werkgelegenheid.