Parket verduidelijkt onderzoek naar Winterkorn
Martin Winterkorn. Foto: AFP

Nadat maandag een onderzoek tegen de voormalige Volkswagen-topman Martin Winterkorn is aangekondigd, komt het Duitse parket nu met een verduidelijking.

Het onderzoek naar Winterkorn was deel van een vooronderzoek naar de manipulatie van dieselmotoren bij Volkswagen. Dat onderzoek is gebaseerd op beschuldigingen van mensen en niet op concrete bewijzen tegen de topman, klinkt het.

‘Er is momenteel geen formeel onderzoek tegen Winterkorn’, meldt het parket. ‘Het parket van Braunschweig betreurt dat die indruk is gewekt.’ Het persbericht dat maandag werd verspreid, was slecht geformuleerd’.

De rol van Winterkorn in de zaak zal wel onderzocht worden, aangezien het parket aanklachten ontving die de ex-topman persoonlijk aanwijzen en omdat Winterkorn acht jaar lang aan het hoofd van Volkswagen stond. Vorig week stapte hij op als gevolg van het dieselschandaal.

Volkswagen gaf vorige week toe wereldwijd 11 miljoen wagens uitgerust te hebben met misleidende software, waarmee emissiewaarden gemanipuleerd werden.