‘Verlenging van levensduur Doel is illegaal’
Foto: BELGA

De beslissing over de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 is illegaal als er geen milieueffectenrapport (MER) aan voorafgaat. Dat stellen Groen en Ecolo in reactie op de beslissing van de nucleaire regulator Fanc.

De nucleaire regulator Fanc heeft het actieplan van Electrabel voor een veilige langetermijnuitbating goedgekeurd. Een milieueffectenrapport (MER) met publieksraadpleging is voor het Fanc niet nodig wegens ‘geen negatieve radiologische impact’.

Volgens Groen is de beslissing echter illegaal zonder MER. ‘Dat zei een juridische nota van het Fanc zelf. Het Agentschap schikt zich hiermee naar de kalender die door Electrabel en de regering werd opgelegd. Op die manier laat het Fanc na om zijn rol op te nemen als waakhond van de nucleaire veiligheid, en laat het de burgers en de werknemers in de steek’, aldus fractieleider Kristof Calvo.

Dat het Fanc zijn rol als bewaker van de nucleaire sector verlaat ten voordele van de eisen van Electrabel en de regering, blijkt ook uit andere voorbeelden, vindt Groen. ‘In 2012 eiste het Fanc nog dat een internationale inspectie moest worden georganiseerd. Vandaag aanvaardt het dat die er pas komt in 2017.’