Rechtbank legt voor het eerst voorwaardelijke sluiting op voor overtreden rookverbod
Foto: Photo News

De Brusselse correctionele rechtbank heeft donderdag de uitbaatster van een Affligems café veroordeeld tot een boete van 1.800 euro omdat ze herhaaldelijk het rookverbod had genegeerd. De rechtbank sprak ook een voorwaardelijke sluiting van het café uit. Bij een volgende inbreuk moet de zaak twee maanden dicht. Dat is een primeur.

Inspecteurs van Volksgezondheid hadden meermaals vastgesteld dat er in de zaak inbreuken werden gepleegd op het rookverbod. De uitbaatster kreeg dan ook verschillende boetes van telkens 450 euro maar weigerde die te betalen. De FOD Volksgezondheid maakte het dossier daarop over naar het parket Halle-Vilvoorde. Dat eiste begin september een boete van 1.200 euro en een sluiting van het café gedurende zes maanden.

De rechtbank toonde zich donderdag bijzonder streng tegen de uitbaatster. ‘Zij heeft niets gedaan om het rookverbod af te dwingen’, klonk het in het vonnis. ‘Ze rookte zelf ook en was geenszins onder de indruk van de verschillende aanmaningen.’

De rechtbank legde dan ook een boete op die hoger was dan gevraagd, 1.800 euro, en sprak voor het eerst ook een voorwaardelijke sluiting uit. Het café moet niet onmiddellijk dicht, maar bij een volgende inbreuk op het rookverbod, moet de zaak wel meteen twee maanden dicht.

De komende weken staan nog vijf andere café-uitbaters terecht voor inbreuken op het rookverbod. Ook zij riskeren een tijdelijke sluiting.