Ook donderdag heeft de Russische luchtmacht bombardementen uitgevoerd in Syrië. Volgens ingewijden zijn de luchtaanvallen een voorbode van een grootschalig grondoffensief van Iraanse troepen en Hezbollah. Die zouden zich in het geniep al meer dan een week aan het voorbereiden zijn.

Voor de tweede dag op rij hebben Russische gevechtsvliegtuigen verschillende Syrische regio's onder vuur genomen die volgens het Russische ministerie van Defensie 'wemelen van de jihadisten'. Ook de Syrische staatstelevisie berichtte dat het om ‘broeihaarden van terroristen’ gaat.

Amerikaanse en Franse diplomaten vrezen echter dat Rusland oppositiegroepen die strijden tegen het regime in het vizier neemt om zo president Bashar al-Assad te steunen. Een bewering die ze kracht bij zetten door te verwijzen naar de bombardementen op Homs, waar weinig of geen IS-strijders zouden zijn. Volgens sommige bronnen zouden bij de aanvallen zelfs troepen getroffen zijn die door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA getraind en bewapend werden.

'Honderden grondtroepen staan paraat'

Ingewijden hebben aan Reuters toevertrouwd dat de Russen mogelijk een sleutelrol spelen in een heimelijke politieke overeenkomst tussen Rusland, de Syrische president, Iran en de Hezbollah. 'De Russische bombardementen zullen in de nabije toekomst gevolgd worden door het Syrische leger en zijn bondgenoten. Mogelijk worden dan de hoofdkwartieren van verschillende gematigde rebellengroeperingen geviseerd.'

Twee Libanese bronnen spreken over 'honderden Iraanse grondtroepen' die de afgelopen tien dagen mondjesmaat zijn binnengeglipt in Syrië en klaar staan om samen met de Libanese Hezbollah een grootschalig grondoffensief te starten. 'Zij staan paraat. De Russen moeten enkel het pad effenen voor hen', klinkt het. 

‘Uitsluitend terreurgroepen’

Moskou meldde echter dat de Russische luchtmacht 20 vluchten uitvoerde en ‘acht doelwitten van IS’ trof. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, ontkende alle beschuldigingen. ‘De geruchten dat het doelwit van de luchtaanvallen geen IS-stellingen betrof, zijn op niets gebaseerd’, aldus Lavrov in een communiqué, na een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry in New York.

Lavrov beschikt naar eigen zeggen ook over ‘geen enkele informatie’ met betrekking tot eventuele burgerslachtoffers. Nog volgens Lavrov heeft hij ‘in alle eerlijkheid’ aan zijn Amerikaanse collega laten weten dat Rusland tussenkwam op vraag van het Syrische presidentschap, om ‘uitsluitend IS en andere terreurgroeperingen’ te bekampen.

Rusland beschouwt de gematigde Syrische rebellen overigens niet als terroristen, zei Lavrov donderdagmiddag nog.

Waar is er donderdag gebombardeerd?

De aanvallen die donderdag uitgevoerd werden zouden volgens de BBC gericht zijn op gebieden in het noordwesten van Syrië, waar zich een groepering ophoudt die zichzelf Jaish al-Fatah ('het veroveringsleger’) noemt. Die verenigt verschillende groeperingen zoals het al-Nusra-front (de plaatselijke tak van al-Qaeda) en islamistische groeperingen als Ahrar al-Sham die IS bekampen.

Volgens Syrische veiligheidsbronnen vonden de aanvallen plaats op stellingen van de terreurbeweging al-Qaeda en de islamistische rebellen in de provincies Idlib en Hama. 'Vier Russische gevechtsvliegtuigen viseerden basissen van Jaish al-Fatah in Jisr al-Chughur en Jabal al-Jawiya, in de provincie Idlib. Er werden ook aanvallen uitgevoerd op stellingen van gewapende groeperingen, basissen en wapendepots in al-Hawash, in de provincie Hama', luidt het.