Massamoordenaar Breivik dreigt met hongerstaking
Foto: AFP

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, die in 2011 tijdens een wilde moordpartij 77 mensen doodschoot, dreigt met een hongerstaking uit onvrede met zijn detentievoorwaarden.

In een brief aan het ministerie van Justitie en aan meerdere redacties klaagt de extreemrechtse terrorist over de verstrakking van zijn eenzame opsluiting. Onder deze omstandigheden kan hij naar eigen zeggen zijn studie niet voortzetten en dreigt hij zijn statuut als student aan de universiteit van Oslo te verliezen, citeert de onlinekrant Nettavisen Breivik.

Volgens een ander medium kan Breivik, die zich in het verleden al meermaals beklaagde over het gevangenisregime, niet gedwongen worden om te eten.

Op 22 juli 2011 liet Anders Behring Breivik in zijn ‘strijd tegen het multiculturalisme’ een bom van 950 kilo exploderen aan het gebouw in Oslo waar de diensten van de toenmalige premier Jens Stoltenberg gevestigd waren. Er vielen 8 doden. Vervolgens trok de rechtse extremist naar het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo, en schoot daar 69 mensen dood. De meesten waren jongeren die er op kamp waren op uitnodiging van de Arbeiderspartij.

Breivik werd veroordeeld tot 21 jaar cel.