‘Russen bestookten Syrische oppositietroepen opgeleid door CIA’
Foto: AFP

Russische vliegtuigen zouden bij hun bombardementen in Syrië ook oppositietroepen onder vuur genomen hebben die door de Amerikaanse CIA opgeleid waren. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ontkent echter dat het doelwit geen IS-stellingen waren.

Nadat het Russische parlement de toestemming gaf om de interventies te starten, voegde de Russische luchtmacht gisteren snel de daad bij het woord en werden de eerste bombardementen onmiddellijk uitgevoerd.

De Russische president Poetin rechtvaardigt de acties door te stellen dat zijn land ‘preventieve acties’ onderneemt om ‘militanten en terroristen’ te bestrijden. De Amerikaanse overheid denkt echter dat de luchtaanvallen niet zozeer tegen IS gericht zijn, maar eerder tegen andere oppositiegroepen die strijden tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad.

Lavrov ontkent

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkende die beschuldigingen al. ‘De geruchten dat het doelwit van de luchtaanvallen geen IS-stellingen betrof zijn op niets gebaseerd’, aldus Lavrov. Hij beschikt naar eigen zeggen ook over 'geen enkele informatie' met betrekking tot eventuele burgerslachtoffers. Nog volgens Lavrov heeft hij 'in alle eerlijkheid' aan zijn Amerikaanse collega John Kerry laten weten dat Rusland tussenkwam op vraag van het Syrische presidentschap, om 'uitsluitend IS en andere terreurgroeperingen' te bekampen.

CIA

Volgens een bron bij de Amerikaanse overheid daarbij minstens één groep getroffen zijn die door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA bewapend en getraind werd. Over wie het precies gaat of waar dat gebeurde, wilde de bron van de New York Times niet kwijt. Ook over de aangerichte schade en over eventuele slachtoffers zijn geen details bekendgemaakt.