De kampplaats in het Maximiliaanpark tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken is donderdagavond zo goed als volledig ontmanteld. Het merendeel van de tenten is neergehaald en diensten die in het park werden aangeboden, onder meer juridische bijstand, medische hulp en de verdeling van kledij, zijn overgebracht naar het gebouw vlakbij aan de Willebroekkaai, waar ze voortgezet worden.

‘We hebben lang genoeg gewacht’, zei de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Niet alleen de hulporganisaties maar ook de Brusselse stadsdiensten hebben zich uit het Maximiliaanpark teruggetrokken. Het sanitair en de tenten die sinds een maand ter beschikking werden gesteld, werden opgebroken. 

Donderdagavond was de meerderheid van de tenten in het Maximiliaanpark al neergehaald. Er blijven nog enkele tenten over van mensen die nog ter plaatse willen blijven. Voor de vooropvang van de asielzoekers in WTC III staan wel nog vijf tenten van het Rode Kruis, zodat de mensen die 's nachts of 's weekends aankomen ergens terecht kunnen.

Ondertussen beschikt het burgerplatform over een lokaal van 1.000 vierkante meter aan de Willebroekkaai, waar het overdag de verschillende diensten wil aanbieden die ook in het park plaatsvonden. Zo komen er een juridische permanentie, psychologische bijstand, medische hulp (Dokters van de Wereld), kledijverdeling (Oxfam), een wassalon en een peer-to-peer jobbegeleidingsdienst geïnspireerd op het Duo for a Job-model. In de loods is ook een bijeenkomstruimte voorzien met koffie en thee en animatie.

Betoging

Donderdagmiddag was er sprake van een honderdtal sans-papiers die niet weg wilden uit het park. Het gaat om een groep van meer dan 100 mensen, voornamelijk van het 'Collectief 2009'. 'Wij waren er als eerste om de vluchtelingen te helpen. Die mensen verdienen steun, daarom gaan we niet weg', klonk het. Ze benadrukten evenwel dat van zodra de politie aankomt, ze wel zouden vertrekken.

Kort na de middag trok de groep naar het kantoor van de dienst Vreemdelingenzaken om er te betogen. 'Francken dégagé, solidarité', scandeerden ze. Een van de aanwezigen verklaarde dat ze nu elke dag om 15u voor het kantoor willen betogen. 

'Plaats genoeg in WTC-3'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt de ontruiming ‘een verstandige beslissing’. Volgens hem zijn er in de WTC 3-gebouwen immers voldoende plaatsen in de pre-opvang. Hij baseert zich op de voorbije nachten, toen het maximumaantal van 500 asielzoekers nooit werd overschreden. En op de 500 extra plaatsen die zullen worden geopend.

Vandaag installeert het Rode Kruis echter nog maar 125 extra bedden. In totaal hebben volgens het platform de afgelopen weken meer dan 5.000 vluchtelingen een onderkomen gevonden in het tentenkamp van het Maximiliaanpark, waar naar schatting 9.000 dagen vrijwilligerswerk gepresteerd werden.