'Aanvullend pensioen kan tot vijfde kleiner worden'
Foto: jimmy kets
De onrust groeit rond de regeringsplannen met de aanvullende groepsverzekering. Door de opbrengst daarvan in te perken, zou een doorsnee werknemer volgens bediendenvakbond BBTK een vijfde van zijn pensioenpot kunnen verliezen: zo’n 20.000 van de 100.000 gespaarde euro’s. PVDA heeft het zelfs over een verlies van een derde voor de werknemer.

Werknemers dreigen tien­duizenden euro’s te verliezen van hun aanvullende pensioenpot als minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zijn zin krijgt. Dat moet alvast blijken uit ­berekeningen van Kim De Witte, ­docent Pensioenrecht van de KU Leuven en verbonden aan de studiedienst van de PVDA. Voor een startende werknemer die zijn hele loopbaan 50 euro stort terwijl de werkgever ­hetzelfde doet, kan het verlies oplopen tot meer dan 35.000 euro.

De cijfers liggen in lijn met berekeningen van de socialistische bediendenvakbond BBTK. ‘Een doorsnee bediende met een pensioenpot van 100.000 euro kan daar 20.000 euro van verliezen’, zegt voorzitter Erwin De Deyn.

PVDA: 'Werknemer kan derde van kapitaal verliezen'

Als de regering ingaat op de vraag van de verzekeringsmaatschappijen om de rendementsgarantie op aanvullende pensioenen aan te passen, kan dat de werknemer een derde van zijn pensioenkapitaal kosten. Dat berekende PVDA.

Een verlaging van de rendementsgarantie van 3,25 procent naar 1,5 procent betekent op lange termijn een verlaging van het minimale pensioenkapitaal met meer dan een derde, stelt PVDA. De partij werkte een aantal concrete gevallen uit. Zo zal een 25-jarige vrouw die zelf 600 euro per jaar stort in de aanvullende groepsverzekering, terwijl haar werkgever hetzelfde bedrag bijdraagt, haar minimum pensioenkapitaal zien verminderen met 35.568 euro.

'Het rendement op de financiële markten op lange termijn ligt nog steeds hoger dan 3,25 procent', stelt PVDA. De partij vraagt dat de regering een andere keuze maakt. 'Meer pensioenzekerheid moet een doelstelling zijn van het huidige pensioenbeleid, zowel voor de wettelijke als de aanvullende pensioenen.'

'Eén op vijf ouderen in België leeft in armoede en dat voor het derde rijkste land ter wereld. Er is genoeg voor iedereen', argumenteert de partij. 'Die rijkdom is de afgelopen 15 jaar nog eens met 40 procent gestegen. Sterkere pensioenen zijn dan ook perfect betaalbaar indien we de welvaart wat eerlijker verdelen.'