Australië dreigt met miljoenenboete voor Volkswagen
Foto: AP

Als Volkswagen ook in Australië wagens met gemanipuleerde uitstoottest heeft verkocht, dan dreigt de autoconstructuur een boete van 1,1 miljoen Australische dollar (700.000 euro) op te lopen per inbreuk. Dat heeft de Australische autoriteit voor consumentenbescherming ACCC gezegd. De boete wordt berekend per auto.

Voor de consumentenorganisatie zou de ontdekking van de misleidende software een inbreuk op de consumentenwetgeving betekenen.

'De ACCC zal marketingmateriaal van de VW groep opzoeken en zal niet aarzelen als consumenten blootgesteld zouden zijn aan valse, misleidende of bedrieglijke voorstellingen', zegt ACCC-voorzitter Rod Sims in een mededeling op de website van de ACCC. 'VW Australië moet nog verduidelijken of het auto’s of onderdelen op de Australische markt heeft gebracht die gemanipuleerde apparatuur bevatten.'

De ACCC wijst erop dat een auto een grote aankoop is. 'Beweringen die over het milieu of zuinigheid gaan kunnen de keuze van de consument beïnvloeden', klinkt het.

VW riskeert miljoenen te moeten ophoesten, want volgens lokale media zijn zo’n 50.000 wagens van Volkswagen en Audi in Australië mogelijk betrokken. Wereldwijd gaat het om 11 miljoen voertuigen die de gemanipuleerde software aan boord hebben, zo gaf VW al toe.

Aanpassing

Woensdag kondigde Volkswagen aan dat ze het probleem wil oplossen. Onder vijf miljoen getroffen voertuigen worden teruggeroepen een aangepast.

Belgische bezitters van een Volkswagen, Skoda, Audi of Seat kunnen waarschijnlijk deze week nog te weten komen of hun wagen uitgerust is met misleidende software. Volgens importeur D’Ieteren kunnen ze ‘vermoedelijk vrijdag’ op de website customercare.dieteren.be terecht om hun chassisnummer in te geven.