Terechtstelling van terdoodveroordeelde Glossip opnieuw uitgesteld
Richard Glossip Foto: AFP

De executie van de terdoodveroordeelde Amerikaanse gevangene Richard Glossip is woensdag alweer op het laatste moment uitgesteld. De gouverneur schortte de terechtstelling op omdat er vraagtekens geplaatst worden bij de wettigheid van het gebruikte gifmengsel.

Glossip moest woensdag in de staatsgevangenis van Oklahoma om het leven worden gebracht via de injectie van een gifcocktail die bestaat uit drie verschillende middelen. Maar gouverneur Mary Fallin heeft alsnog een uitstel van 37 dagen bevolen, wat betekent dat de executie pas op 6 november kan worden uitgevoerd. In die periode moet worden nagegaan of het voorziene gifmengsel wel wettig is.

Volgens de Amerikaanse media bevat het mengsel onder meer kaliumacetaat, een middel dat niet voorkomt in de richtlijnen die de staat voor executies heeft uitgevaardigd. Volgens die richtlijnen moet er kaliumchloride worden gebruikt.

De terechtstelling van Glossip is sowieso al omstreden. De nu 52-jarige man werd ter dood veroordeeld voor de moord op de eigenaar van een motel in 1997. Maar er wordt ernstig getwijfeld aan zijn schuld, Glossip zelf heeft ook altijd zijn onschuld staande gehouden. Zijn executie werd twee weken geleden nog te elfder ure uitgesteld, om de rechtbank de tijd te geven om nieuw bewijsmateriaal in zijn zaak te onderzoeken.

Ook in januari was Glossip al eens aan een executie ontsnapt. Toen lag het gebruik van het middel midazolam aan de basis van het uitstel.