In het ING-gebouw in de Lange Gasthuisstraat was woensdagavond een lezing aan de gang. Een van de aanwezigen was een student met Arabische naam die op Twitter grapjes maakte over de lezing. 'Ik ben op een netwerkevent', deelde hij mee. En in een volgende tweet vroeg hij: 'Iemand netwerk tips? Luid "Allah u akbar" roepen is geen goede ijsbreker zeker?
Toen iemand antwoordde, dat hij het eens moest proberen, volgde het antwoord dat alarmbellen deed afgaan.
'ING heeft intern de tweet opgevangen aan de hand van het monitoringsysteem. Vooral omdat in die ene tweet expliciet het ING-gebouw vermeld wordt', zegt woordvoerster Zwaelens. 'In het maken van onze analyse heben we contact opgenomen met de mensen ter plaatse. In overleg met de politie hebben we dan besloten om over te gaan tot actie. In 2015 vinden we dat de veiligheid van de aanwezigen ter harte moet genomen worden.'
Op de 100-centrale van de Antwerpse politie liep melding van een tweet met een ‘dreigend karakter’. Er kwamen onmiddellijk SRT-ploegen ter plaatse die de verdachte uit de zaal haalden. De politie besloot om uit veiligheidsoverwegingen de zaal te ontruimen en de te controleren met een explosievenhond.
'Duidelijk studentengrap'
Toen de agenten zich op een bebaarde moslimstudent op de derde rij wierpen, reageerde Mohamed Ouaamari door te lachen. ‘Dat was niet om de politie te provoceren’, zegt zijn advocaat Ergün Top.
‘Mijn cliënt dacht echt dat dit een studentengrap was. Als je alleen die tweet ziet ‘Morgen in het nieuws: 25 doden, en 93 gewonden na massahysterie in het ING gebouw’, zou je nog kunnen zeggen dat dit vaag bedreigend overkomt. Maar wie alle voorgaande tweets van mijn cliënt erbij neemt, die kan toch niet anders besluiten dan dat dit een grap was?'
'Het is zo duidelijk dat er een ironische conversatie aan de gang was tussen twee studenten over hoe ze het meest indruk kunnen maken als netwerker? Mijn cliënt heeft ook op geen enkel moment gedreigd een bom te laten ontploffen.’
'Dreigend of humoristisch?'
Mohamed mocht vannacht na een verhoor het politiekantoor verlaten, hij werd om 4 uur 's nachts thuis afgezet door zijn advocaat. Zijn gsm werd in beslag genomen. 'De verdachte is vannacht iets na drie uur vrijgelaten', bevestigt het Antwerpse parket. Het parket wacht nu de processen-verbaal af om te beslissen of er al dan niet en vervolging komt. 'De discussie zal gaan over de toon van de twitterberichten. Is dit echt dreigend of humoristisch?', zegt woordvoerder Philip Van Tongerloo.
'Als het parket vervolgens beslist dat er een misdrijf gebeurd is, kunnen de kosten die de Antwerpse politie heeft gemaakt op hem verhaald worden.'
'Politie handelde zoals het moet handelen'
Ondanks de commotie bevestigt Veerle De Vries, woordvoerder van de Antwerpse politie, dat de korpschef volledig achter de actie van het Snelle Respons Teams staat. 'Het is de officier die op basis van de tweet heeft ingeschat of er een reële bedreigig was. Ook al zou blijken dat het om een grap ging, de politie heeft gehandeld zoals het moet handelen in een dergelijke situatie', zegt ze.
'Bijna in Guantanamo'
Ouaamari heeft ondertussen ook al persoonlijk gereageerd op de gebeurtenissen van gisterenavond. Op Twitter geeft hij aan het voorval te kunnen relativeren. Uit zijn tweets blijkt dat hij er zelfs de humor van in ziet:
#jesuismohamed
Het voorval lokt heel wat reacties uit op de socialenetwerksite Twitter, gebundeld onder #jesuismohamed.