De laatsten van meer dan vijftig dokwerkers die vorig jaar stevig keet schopten tijdens een betoging, zijn gisterochtend van hun bed gelicht. Hun proces start volgende maand al. Nu worden gewelddadige boeren opgespoord.

In het kuststadje De Haan vielen politiemensen gisteren om vijf uur ’s ochtends binnen bij een 33-jarige dokwerker die stenen heeft gegooid naar politiemensen. Op hetzelfde moment werd er aangeklopt bij een dokwerker in Brugge, één in Beernem en één in het Antwerpse Schilde.

De vier mannen werden meegenomen naar het politiecommissariaat in Brussel en daar ondervraagd. Dat proces-verbaal stuurde de politie meteen naar de substituut bij het parket, die al besliste om de vier te dagvaarden voor de correctionele rechtbank. Naar alle waarschijnlijkheid vindt hun proces nog in oktober plaats. Als de rechter hen schuldig acht, is de kans groot dat ze een werkstraf krijgen opgelegd en de (fysieke) schade moeten vergoeden.

‘Ze waren een beetje geschrokken van hun arrestatie en verhoor’, zegt Christian De Coninck, de woordvoerder van de Brusselse politie. ‘Blijkbaar hadden ze verwacht dat ze de dans zouden ontspringen.’

De vier zijn de laatsten in een rij van 54 dokwerkers die door het lint gingen tijdens de nationale betoging van zes november vorig jaar. De manifestatie was gericht tegen de besparingsplannen van de verschillende regeringen en verliep grotendeels vreedzaam, op een klein groepje relschoppers na.

Bij de Brusselse politie en het parket valt te horen dat dezelfde aanpak nu wordt toegepast voor de personen die tijdens de grote boerenbetoging van 7 september politiemensen aanvielen.